Koža je ogledalo zdravlja: Ukoliko imate ovo na koži, odmah idite kod lekara

Espreso 08.02.2018 22:29
Koža je ogledalo zdravlja: Ukoliko imate ovo na koži, odmah idite kod lekara


Primietite li promene na koži, nemojte ništa čekati - već posetite doktora.Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutarašnjih promena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži.

Koža reaguje na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem lojne žlezde, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. Ipak većina promena posledica je, pre svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 kao i folne kiseline (B9), odnosno gvožđa, a neke promene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima.

Nema čekanja - odmah idite kod lekara

Zato ni jednu promenu ne treba doživljavati olako niti treba čekati previše vremena da vidimo hoće li proći. Zapravo, ne važi preporuka da smete da čekate neko vreme nakon što se promene na koži pojave pre nego što odete na pregled. Puno je pametnije odmah se javiti lekaru kako bismo otklonili svaku sumnju i dogovorili odgovarajuću terapiju.

Ukoliko primetite promene na koži obavezno idite kod lekara foto: Pixabay

Milije 

Milije, ili mlečne akne, nastaju kada keratin, belančevina ključna za izgradnju spoljnog sloja kože, ostane zarobljen. Najčešća su na licu, kapcima i obrazima.

Kod odraslih uzroci su razni, a uglavnom se svode na druga oštećenja kože – od bolesti do nuspojava opekotina, plihova ili preteranog sunčanja. Njihov nastanak mogu podstaći i steroidne kreme pa čak i česti dermatološki i kozmetički zahvati poput dermoabrazije ili lasera.

Bubuljice  i ljuštenje kože može imati više dijagnoza

Ljuštenje kože, kod koga se gomilaju ljuskice gornjeg kožnog epitela, može se povezati sa psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama.

Pityriasis rosea i hronični dermatitis bilo kog oblika mogu biti ljuskavi.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak