Plato kod Crkve Svetog Marka dobija novi izgled

Politika 08.02.2018 13:47
Plato kod Crkve Svetog Marka dobija novi izgled


Umesto doskorašnjeg asfalta, trapezasti deo platoa sa leve i desne strane pokrivaju granitne pločeProstor ispred Crkve Svetog Marka čiji je veliki deo godinama služio kao parking za automobile, konačno dobija izgled platoa. Tu su se  majstori „MN doo” iz Loznice doselili krajem novembra prošle godine kada je krenulo uklanjanje asfaltne podloge, kopanje, a onda i popločavanje. Ipak, do pre nekoliko dana nije mogao da se stekne pravi utisak kako će plato zaista da izgleda.

Tek u četvrtak i petak, kada su radnici počeli da sade zelenilo i travu, obrisi budućeg platoa, na kome će prednost imati pešaci, a ne vozači, postali su jasniji. Umesto doskorašnjeg asfalta, trapezasti deo platoa sa leve i desne strane pokrivaju granitne ploče. Sredina novog platoa oplemenjena je travnatom podlogom i drvećem, dok se na strani koja se graniči sa Tašmajdanskim parkom uređuje još jedna zelena površina.

Kako je ranije najavljeno, ideja je da se u okviru preuređenja prostora ispred crkve, koje finansira Srpska pravoslavna crkva, akcenat stavi na ukidanje svih denivelacija, ali i da se različitom mustrom popločavanja leve i desne celine platoa naglasi značaj obe te celine. Cilj je da se na ovaj način fiktivno poveća hram.

Uređenje prednjeg dela platoa je pri kraju, ali to ne znači i okončanje ovog posla, što potvrđuju i 3D modeli projekta koji je izradio Jovan Mitrović, arhitekta koji potpisuje i rekonstrukcije Kule Nebojša i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na tim prikazima jasno se uočava da je u planu i sređivanje šireg dela platoa, odnosno prostor ispred same crkve, da se i tu umesto asfalta postave granitne kocke, ali i da plato bude obogaćen i mobilijarom kao što je česma. Kako je krajem prošle godine ukazao gradonačelnik Siniša Mali, taj posao biće nastavljen u toku ove godine. Plan grada je da se srede fasade u okruženju crkve.

Prostor na kome se nalazi crkva, a koji se uređuje, prati i vrlo zanimljiva istorija. Na tom mestu, ali nešto južnije, prva bogomolja sagrađena je tridesetih godina 19. veka, kao grobljanska crkva. Ta crkva bez kubeta, skromno dekorisana, srušena je u Drugom svetskom ratu. Nova, današnja, prema projektu arhitekata braće Petra i Branka Krstića, rađena je od maja 1931. do 1940. Ali, potpuni završetak crkve, koja se gradila po uzoru na Gračanicu, usporio je Drugi svetski rat, a posle rata i odnos države prema crkvi.

Ovaj hram podno Tašmajdanskog parka značajan je i zbog toga što se u njemu danas nalazi u mermeru urađena grobnica cara Dušana, kao i grobnica patrijarha Germana.
I u kripti hrama je nekoliko grobnica, među kojima i grobovi kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, ali i još nekoliko članova dinastije Obrenović. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak