Ako kolima idete na skijanje, pročitajte ovo

Mondo 02.02.2018 21:51
Ako kolima idete na skijanje, pročitajte ovo


Zimska oprema je obavezna na putevima širom Evrope. Evo propisa u EU i ex-YU zemljamaGume, lanci, ali i očišćenjen auto su obaveza.

Evo kolike vas kazne očekuju ako se ne pridržavate "zimskih" propisa u zemljama s poznatim zimskim centrima.

Pre nego što se pozabavimo propisima u zemljama s poznatim skijaškim centrima, podsetimo se domaćih propisa u vezi sa vožnjom u zimskim mesecima.

Srbija

Od 1. novembra, ako na kolovozu ima snega ili leda, u Srbiji je obavezno imati zimske ili "all-season" (za sva godišnja doba) gume na sva četiri točka sa šarom minimalne dubine 4mm. Moguće je voziti i sa letnjim gumama sa dobrom šarom, ali vam to ne preporučujemo jer ako bitno gube svoja svojstva ako je spoljašnja temperatura ispod sedam stepeni.

U vožnji vam naseljenog mesta u kolima morate imati i lance za sneg. Njih je potrebno montirati na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. Naša je preporuka da ih jednom ili dvaput montirate na suvom da ne biste testirali svoje veštine na nekoj vetrometini.

Iznos kazni: 6.000 – 20.000 dinara

Austrija

U periodu od 01.11. do 15.04. obavezna je zimska oprema ali samo ako su aktuelni zimski uslovi vožnje. Za vozila do najveće dozvoljene težine 3,5 tona kao zimska oprema se smatra korišćenje zimskih guma sa minimalnom dubinom šare od 4 mm ili letnjih guma s minimalnom dubinom šare od 4 mm i lanaca za sneg na pogonskim točkovima.

Upotreba lanaca za sneg je dozvoljena samo u slučaju neprekidnog glatkog snega ili leda na putu, ali ne i u slučaju bljuzgavice ili delimično snegom pokrivenog kolovoza. To znači da možete dobiti kaznu ako vozite po bljuzgavici s lancima na letnjim gumama.

Dozvoljeno je voziti s gumam sa šiljcima, ali uz posebnu nalepnicu. Tada je brzina ograničena na 100 km/h na auto-putevima, odnosno 80 km/h na putevima van naselja.

Iznos kazni: 35 – 5.000 evra (u slučaju da zbog neodgovarajućih guma uzrokujete zastoj u saobraćaju)

Italija

Zimska oprema je obaveza samo u planinskoj pokrajini Aosta od 15. oktobra do 30. aprila. U ostatku zemlje zimska oprema je obavezna samo u slučaju zimskih uslova vožnje. Dozvoljena je upotreba zimskih ili letnjih guma i lanaca za sneg. Dubina šare na gumama mora biti najmanje 4 milimetra. Ako idete u alpske doline preporučujemo vam da uvek imate u priboru lance za sneg i lopatu.

Minimalna kazna: 85 evra

Francuska

Ne postoji vremenski okvir za obavezno korišćenje zimskih guma, već su one obavezne u slučaju zimskih uslova na putu (sneg ili jača poledica) ili kada naiđete na saobraćajni znak. Zimske gume moraju imati šare dubine najmanje 3,5 milimetra. Naravno, dozvoljena je i kombinacija letnje gume i lanci.

Minimalna kazna: 135 evra

Slovenija

Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. marta bez obzira na vremenske uslove, kao i van tog perioda ukoliko na putu ima snega i leda. Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume ili kombinacija – letnje gume sa lancima za sneg za pogonske točkove. U oba slučaja dubina šare ne sme da bude manja od 3 mm.

Obavezno je i posedovanje lopate, a od snega neočišćen automobil vas može koštati 200 evra.

Jedino u priobalnom području Kozina – Kastelec – Podgorje nije potrebno imati zimsku opremu.

Iznos kazni: 40 – 500 evra

Švajcarska

Oprema za sneg nije vremenski određena, ali je obavezna u uslovima zimskih uslova vožnje. Zimska oprema znači četiri zimske gume sa šarom minimalne dubine od 1,6 mm. Ako saobraćajni znak zahteva upotrebu lanaca za sneg, to važi za sva vozila osim za vozila s pogonom na sva četiri točka. U slučaju saobraćajne nesreće u zimskim uslovima krivica se može pripisati vozaču bez odgovarajuće zimske opreme.

Mnogi prelazi na putevima u višim predelima su često prolazni samo sa lancima za sneg, tako da se vozačima savetuje da ih imaju u zimskom periodu kao dodatnu opremu u vozilu.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila su dozvoljene gume sa šiljcima (zabranjene u većini evropskih zemalja), a takva vozila moraju biti obeležena posebnom nalepnicom i maksimalna dozvoljena brzina je 80 km/h.

Bosna i Hercegovina

Od 15. novembra do 15. aprila je potrebno imati zimsku opremu bez obzira na uslove na putu. Dakle, ili četiri zimske gume ili četiri letnje s lancima za sneg za pogonske točkove. U oba slučaja, dubina profila je najmanje 4 mm.

Iznos kazni: 20 – 100 evra

Bugarska

Zimske gume nisu obavezne, ali lanci za sneg jesu na određenim deonicama pokrivenim snegom od 1. novembra do 31. marta.

Makedonija

Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra do 15. marta. Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume ili letnje gume sa lancima za sneg za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da bude manja od 4 mm.

Minimalna kazna: 15 evra

Crna Gora

Zimska oprema obavezna u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume na pogonskim točkovima najmanje dubine šare 4 mm, dok na točkovima koji nisu pogonski mogu da budu i letnje gume iste minimalne dubine šare. Obavezno je i posedovanje lanaca za sneg za pogonske točkove.

Iznos kazni: 60 do 300 evra i isključivanje iz saobraćaja.

Hrvatska

Zimska oprema obavezna u periodu od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na vremenske uslove. Pod zimskom opremom se podrazumevaju četiri zimske gume ili letnje gume sa lancima za sneg za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da bude manja od 4 mm.

Za neočišćeni automobil dobićete kaznu od skoro 100 evra, a ako sneg za vašeg vozila ometa druge vozače, iznos se penje na preko 130 evra.

Iznos kazni: 40 – 670 evra i isključenje iz saobraćaja.

Mađarska

Zimska oprema nije zakonski definisana, ali u slučaju obilnih snežnih padavina obavezno je korišćenje lanaca za sneg na pogonskim točkovima. Tada je maksimalna brzina ograničena na 50 km/h. Za vreme snežnih uslova, strana vozila neće moći da uđu u zemlju ako nemaju lance za pogonske točkove.

Češka

Između 01. novembra i 31. marta, bez obzira na vremenske uslove, zimska oprema je obavezna na putu D1 Prag - Brno, na deonici od Mirošovice do Kývalka, kao i na mnogim regionalnim i lokalnim putevima, koji su označeni saobraćajnim znakom na kome se nalazi automobil i snežna pahuljica.

Zimska oprema se sastoji od četiri zimske gume koje moraju imati šaru najmanje dubine od 4 mm ili četiri letnje gume sa lancima za sneg. Upotreba lanaca za sneg dozvoljena je samo u slučaju kada je kolovoz potpuno prekriven snegom.

Minimalna kazna: od 80 evra.

Slovačka

Za putnička vozila su od 15. novembra do 31. marta, u slučaju zimskih uslova vožnje, obavezne zimske gume s oznakom M+S i minimalnom dubinom šare od 3 mm na svim točkovima. Dozvoljena je takođe upotreba letnjih guma u kombinaciju s lancima za sneg.

Minimalna kazna: od 80 evra.

Nemačka

Obavezna upotreba zimske opreme nije kalendarski određena, već zavisi od vremenskih uslova, tj. kada je put pokriven snegom ili ledom.

Pod zimskom opremom se podrazumevaju sve četiri zimske gume i lanci u slučaju ekstremnih vremenskih uslova i/ili kada je to određeno saobraćajnom signalizacijom.

Grčka

Zimske gume nisu obavezne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak