Zamak Vindzor: Sve što treba da znate o jednom od najlepših dvoraca na svetu

Elle 02.02.2018 14:11
Zamak Vindzor: Sve što treba da znate o jednom od najlepših dvoraca na svetu


Princ Harry i Meghan Markle venčaće se 19. maja sledeće godine u kapeli Svetog Đorđa u istorijskom dvorcu Vindzor....Zamak Vindzor (engl. Windsor Castle) je rezidencija britanskih monarha koja se nalazi u Vindzoru, u okrugu Berkšir. Ovaj zamak je poznat kao jedna od tri zvanične rezidencije britanske kraljevske porodice. Najveći je stalno naseljeni zamak na svetu. Površina same građevine je 45.000 m2. Zamak na ovom mestu je izgradio Vilijam I Osvajač nakon invazije Normana u 11. veku.

Izgrađen je na veštački napravljenom uzvišenju strateški važnom za kontrolu reke Temze i glavnog puta ka Londonu. Prvobitno je bio okružen drvenom palisadom i jarkom, a kasnije su izgrađene kamene zidine u vreme vladavine Henrija I.

Od vremena njegove vladavine ovaj zamak je postao rezidencija britanskih vladara, što ga čini i najduže naseljenim zamkom u Evropi. Tokom Prvog baronskog rata je odigrao značajnu ulogu. Tada je dva puta bio pod opsadom, ali je uspešno odbranjen.

Henri III je tokom 13. veka izgradio luksuznu palatu u okviru kopleksa zamka, dok je Edvard III ponovo sagradio zamak, što je bio najskuplji građevinski projekat neverskog karaktera u srednjevekovnoj Engleskoj.

U okviru zamka je u 15. veku izgrađena kapela svetog Đorđa. Tokom vladavine Tjudora zamak je zadržao svoj izgled, ali su Henri VIII i Elizabeta I povećali značaj ovog zamka, jer su ga koristili za održavanje svih značajnih diplomatskih događaja.

Tokom Engleskog građanskog rata korišćen je kao sedište vojske Parlamenta i kao mesto na kojem je Čarls I bio u pritvoru. Čarls II je uz pomoć arhitekte Hju Meja je izvršio rekonstrukciju većeg dela zamka. Nakon perioda u kojem je zamak bio slabo održavan, Džordž III i Džordž IV su u 18. veku rekonstruisali palatu Čarlsa II i time joj dali današnji izgled.

Kraljica Viktorija je izvršila samo manje promene na zamku u kojem su tokom većeg dela njene vladavine bili organizovani prijemi povodom raznih svečanosti. Tokom vazdušne bitke za Britaniju u njega se sklonila kraljevska porodica od bombardovanja. U požaru 1992. je pretrpeo značajna oštećenja. Danas je popularna turistička atrakcija u kojoj se organizuju prijemi za strane državnike, i u kojem Kraljica Elizabeta II provodi vikende.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak