Propolis: Jedan lek za 100 bolesti

Žena 02.02.2018 13:48
Propolis: Jedan lek za 100 bolesti


Da li se svake zime borite sa padom imuniteta i prehladama? Najverovatnije, poput većine ljudi, patite s vremena na vreme od lošeg imuniteta, ali i niza sitnih boljki poput opekotina, gastritisa, pojačanog sekreta, herpsesa, bakterijskih infekcija. Za sve navedeno jedan je lek!Naše bake, a i one pre njih, kažu da je samo jedan proizvod koji nam je podarila majka priroda dovoljan da stane na put svemu navedenom, a mnogo čemu drugom, Reč je o sastojku koji se tradicionalno koristi više od 2000 godina - propolisu.

Propolis proizvode pčele - zapravo njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju, a potom završava u našim kućnim apotekama gde je nezamenjiv lek i prva pomoć kada je u pitanju čitav niz problema.

Propolis ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično dejstvo, antiseptično, lokalno anestetičko i blago antioksidaciono dejstvo, a primenjuje su u preventivi kod upala uva, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, a zanimljivo je da ima šire dejstvo čak i od antibiotika, s obzirom da deluje i protiv bakterija i protiv virusa.

Dakle, ovaj prirodni lek, koji dolazi u obliku kapi, kapsula, gela, spreja i vaginaleta, najviše će vam koristiti u sledećim situacijama:

*za poboljšanje opšteg stanja organizma i jačanje imuniteta

*za borbu protiv prehlade i gripa

*za uklanjanje neprijatnoh zadaha iz usta

*za otklanjanje afti

*za pomoć u zarastanju rana ili opekotina

*za borbu protiv ekcema i psorijaze

*za olakšanje prilikom gastritisa

*za uklanjenje pojačanog vaginalnog sekreta

Kapi propolisa dostupne su u svakoj apoteci i to po ceni od 150 do 300 dinara, a možda je najbolje i da ih kupite kod domaćeg proizvođača meda u kog imate poverenja.

Najčešći vid korišćenja propolisa jeste onaj u vidu kapi - upotrebljava se tako što se svakodnevno ispija čaša vode u koju se nakapa 20 kapi desetoprocentnog rastvora. Na tržištu su dostupne veće koncentracije propolisa. Važno je znati da propolis ne sme da se zagreva na više od 50 stepeni Celzijusovih, kao ni da se meša sa alkoholom, jer to "ubija" njegova lekovita svojstva.

Jedan trik naših baka koji se retko spominje jeste i daj da tokom jednog meseca svakodnevno pijete čašu vode u koju ćete nakapati onoliko kapi propolisa koliko godina imate. To bi trebalo da preporodi vaš imunitet i u potpunosti ga ojača.

Još jedna drevna upotreba propolisa podrazumeva da se pozabavite mešanjem putera i propolisa u razmeri 1:1. Smesu ohladite i čuvajte u frižideru u staklenoj posudi. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu pola sata pre jela.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak