Minimalizam kao životni stil

Qwadu.com 01.02.2018 14:15
Minimalizam kao životni stil


Minimalizam je odličan izbor za uređenje doma, ako niste veliki materijalista. Postoji nekoliko pravila koje morate slediti ako se odlučite za minimalizam u svom domu.Ne koristi ono što ne trebaš. Manje je više. Nepotrebno izbaci. Pusti svetlo.

Sve su to pravilo uređenja koje slede minimalisti. 

Ovaj stil unutarnjeg uređenja mnogi bi mogli nazvati hladnim i neudobnim. To su ljudi koji vole detalje i kojima više odgovara nešto romantično poput shabby chica.

Minimalizam je za sve koji vole jednostavnost i otvorene prostore. Tu nema mesta figuricama s putovanja i 120 uramljenih fotografija po hodniku.

Minimalizam potieče iz Japana

Minimalizam je u arhitekturu doputovao iz umetnosti, a inspirisan je tradicionalnim japanskim dizajnom i arhitekturom

Barem onaj prvi minimalizam koji se pojavio među arhitektima u New Yorku i Londonu.

Danas se kao drugi izvori inspiracije za minimalizam navode i islam te njegovi geometrijski motivi

Naravno i Skandinavija. Severnjački protestantski duh u kojem se koristi samo ono što se mora i racionalno se iskorištavaju svi resursi vidljiv je i u uređenju doma. 

No, vratimo se tome kako bi mogli urediti svoj dom minimalistički. 

Nekoliko pravila minimalizma 

1) Oslobodite prostor. Prva stvar koja vam mora biti na pameti prilikom postavljanja nameštaja je: kako ostaviti što više prostora slobodno.

2) Samo što je potrebno. U svakoj prostoriji treba biti samo ono što je potrebno. U dnevnoj sobi samo garnitura i televizor na zidu koju prati koji stolić. Stvari kao knjige, DVD-e i odeću treba držati van vida i dosega u ormarima i ladicama. U mnogo pogleda minimalizam je varanje oka. Stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene.

U kuhinji samo radna površina. U minimalističkoj kuhinji nema mesta ukrasima i bocama koje stoje po zidovima. 


3) Jedna ili dve boje. Minimalizam preferira belo. Jer belo oslobađa prostor i dopušta dnevnom svetlu da preuzme prostoriju. Uz belo dopušta se i korištenje neke druge, jače boje.


4) Ukrasi i dekoracija. Nema mesta kristalnim vazama i keramičkim figuricama. Ne podnosi se kič. Minimalizam ipak dopušta pokoji detalj. Najčešće su to apstraktne slike koje prate uređenje sobe bojama kako bi malo razbile monotoniju.

Dobra strana minimalizma je, što zahvaljujući nameštaju u velikim trgovačkim lancima možete tako, za vrlo pristupačnu cenu opremiti stan ili kuću.

Danas, zapravo, sve možete opremiti relativno povoljno. Samo treba imati dobre ideje i stila.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak