Niko kao "volvo XC 60"

Novosti 01.02.2018 13:51
Niko kao "volvo XC 60"


Euro NCAP objavio rezultate kreš testova. U klasi "malih porodičnih automobila" titulu prigrlio "subaru HV"SVAKE godine nezavisna evropska agencija Euro NCAP objavljuje listu automobila koje je podvrgla sve strožem, testiranju i proglašava najbolje u svojim kategorijama.

Ocenjivanje zvezdicama je sistem, koji ne može, kažu u Euro NCAP, da služi za upoređivanje modela iz različitih kategorija, pa je zato ceo sistem vrednovanja i proglašavanja najboljih nazvan Best in Class ("Najbolji u klasi") i pokazuje koje je vozilo najbolje u svojoj kategoriji.

Maksimalna ocena je pet zvezdica, a prošle godine je od testiranih 70 modela samo 40 dobilo maksimalan broj!

Da bi se dobila laskava titula "najboljeg u klasi" potrebno je da zbir bodova iz četiri kategorije koje se ocenjuju bude najveći. A ocenjuju se bezbednost odraslih putnika, bezbednost dece u vozilu, bezbednost pešaka i sistemi asistencije koji se odnose na bezbednost vozila.

Više od 80 odsto testiranih modela imalo je sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije pešaka, a 92 odsto asistenciju koja detektuje ograničenje brzine i upozorava vozača da uspori u slučaju prebrze vožnje.

Tako je u kategoriji luksuznih sedana najviše ocene dobio "folksvagen sedan" koji je za zaštitu odraslih dobio 96 odsto, za zaštitu dece i pešaka 85, a za pomoćne sisteme asistencije 82 odsto od maksimalne ocene.

U kategoriji velikih SUV vozila neprikosnoven je bio "volvo HC60" sa 98 odsto kod zaštite pešaka, 87 odsto kod zaštite dece, 95 odsto kod pomoćnih sistema i "svega" 76 odsto kod zaštite pešaka. Ovaj model švedskog giganta je dobio i najviše ocene kada se uporede svi testirani modeli bez obzira na kategoriju.

"Opel krosland H"

U klasi malih SUV vozila najviše ocene dobio je "folksvagen T-rok" koji je za zaštitu odraslih dobio 96 za zaštitu dece 87, pešaka 79 odsto i za pomoćne sisteme 71 odsto mogućih bodova.

"Folksvagen" može da slavi jer je ostvario "het-trik" na ovom testiranju. Naime, nemački auto-gigant je najbolji i u klasi "supermini", gde je model "polo" osvojio pet zvezdica sa najboljim rezultatom u klasi - 96 za odrasle putnike, 85 za decu, 76 za pešake i 59 odsto za pomoćne sisteme.

U klasi krosovera ili MPV vozila najbolji je "opel krosland H" sa zaštitom odraslih putnka od 85, dece 84, pešaka 62 i pomoćnim sistemima od 57 odsto.

U klasi "malih porodičnih automobila" titulu je prigrlio "subaru HV" sa zaštitom pešaka 94 odsto, dece 89, pešaka 84 i sistemima asistencije od 68 odsto.

"Folksvagen arteon"

POBEDNICI

* SUV "Volvo XC6"0

* Luksuzni sedan - "VW arteon"

* Mali SUV - "VW T-rok"

* Supermini - VW polo

* Krosover/MPV - "Opel krosland X"

* Mali porodični automobil - "subaru XV"


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak