Verona: Upoznajte čari grada sa najpoznatijom ljubavnom pričom

B92 30.01.2018 19:42
Verona: Upoznajte čari grada sa najpoznatijom ljubavnom pričom


Verona je predivan italijanski grad na obalama reke Adiđe. Ona je dom za oko 265.000 stanovnika i glavni grad istoimene provincije. To je treći najveći grad u severoistočnom delu Italije.Verona je glavna turistička atrakcija u severnoj Italiji, zahvaljujući svom kulturnom i umetničkom nasleđu, godišnjim sajmovima, operi i amfiteatru Arena di Verona, koji su izgradili stari Rimljani.

Stari deo grada, u kome posetioci mogu da vide više od 50 crkava različitih stilova gradnje, pod zaštitom je Uneska.


Verona: Upoznajte čari grada sa najpoznatijom ljubavnom pričom

Među znamenitostima ovog grada su Avgustovo pozorište, rimski most - Ponte di Pjetra, Gavijev slavoluk (Arco dei Gavi), kapija rimskih gradskih zidina - Porta Borsari, gradska vrata - Porta Leoni, crkva San Zeno Mađiore, bazilika San Lorenco, dominikanska Crkva Svete Anastazije (Sant' Anastasia), romantičko-gotička katedrala (Duomo), palata Kastelvekio, brojne bibilioteke i još mnogo toga...

Radnja tri Šekspirove predstave odvija se u Veroni: "Romeo i Julija", "Dva plemića iz Verone" i "Ukroćena goropad". Nije poznato da li je Šekspir ikada posetio ovaj grad.

Verona je grad najpoznatijih ljubavnika na svetu Romea i Julije, a kuća ispod čijeg balkona je šaputao nežnosti svojoj voljenoj jedna je od najvećih turističkih atrakcija.

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu objavio je snimak u 4K rezoluciji koji prikazuje svu njenu lepotu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak