Neuspeh pregovora o imenu Makedonije značio bi crtanje novih granica na Balkanu

Politika 29.01.2018 13:05
Neuspeh pregovora o imenu Makedonije značio bi crtanje novih granica na Balkanu


Uticajni grčki list „Katimerini” danas razmatra šta bi se moglo desiti ako propadnu sada naglo ubrzani pregovori s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva. Neuspeh pregovora bi najpre značio da bi se ta zemlja zvanično i dalje nazivala Bivša jugoslovenska Republika Makedonija”, kako su prihvatile i UN, a i sama Grčka.Ali, u svojim odnosima sa najmanje 120 zemalja koje su je priznale pod ustavnim nazivom, ona će i dalje biti samo Republika Makedonija.

„Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom nazivu” o kojem se upravo pregovara – pita grčki list sunarodnike, i odgovara „ostajemo nacionalni ponosni jer nismo 'prodali ime'“.

A ako saveznici ipak pozovu Makedoniju da na samitu NATO u julu podnese zahtev za prijem u članstvo, a „mi stavimo veto i Amerikanci i Evropljani ga 'obore' i nađu način da nas zaobiđu..?”.

U tom slučaju Makedonija bi se „ponovo obratila Međunarodnom sudu u Hagu, gde je Grčka već osuđena 2008. godine zbog prethodnog veta, ali su joj oproštene sankcije”.

Potom, nastavlja list, grupa članica podnosi zahtev UN da se Makedonija konačno i tamo nazove tako kako se naziva, „a to je za nas šamar”.

U slučaju propasti pregovora, postoje i gore mogućnosti: „vlada (Zorana) Zaeva pada, njegova zemlja se zatvara u sebe, etnički rascep Albanci-Slavomakedonci se aktivira i pokreću se centrifugalne sile, gurajući Albance ka Tirani, a Slavomakedonce ka Bugarskoj”.

„Dolazi (makar i) 'plišani razvod' Albanaca i Slavomakedonaca, ta dva naroda se prisajedinjuju susednim metropolitenskim nacionalnim centrima, i time ulaze u NATO i EU”, piše atinski list.

U tom slučaju, „mapa Balkana se menja na našim severnim granicama (Grčke)..., nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska, Srbi i Turci se mešaju, a i mi (Grčka) žurimo da 'pružimo pomoć' našoj manjini od 700.000 (!) Grka u BJRM – kako su govornici tvrdili na skupu u Solunu” prošlog vikenda.

Time se „aktivira lančani, domino-efekat, kao noćna mora”.

Atinski list dalje pita Grke: „Šta ćemo onda? Proklećemo strance što su nas uništili, tragaćemo za nacionalnim izdajnicima i nacionalno ponosni poskakati u provaliju. Da li je to katastrofični scenario? Možda, ali samo za one koji neće da shvate šta se dešava van naše kuće”, zaključuje „Katimerini”.

Cipras bez podrške lidera opozicije uoči pregovora sa Makedonijom

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras nije danas dobio podršku glavnog opozicionog lidera radi postizanja konsenzusa uoči intenziviranih pregovora Atine i Skoplja o rešavanju višedecenijskog spora oko imena Makedonije.

„Nećemo deliti Grke kako bismo ujedinili narod Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, rekao je lider konzervativne partije Nova demokratija Kirijakos Micotakis u televizijskom obraćanju posle današnjeg sastanka sa Ciprasom, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da rešavanje spora u vezi sa imenom Makedonije nije samo pitanje spoljne politike, već ozbiljno pitanje vezano za istoriju Grčke i „sam identitet Grka”.

Lider Nove demokratije je rekao da je Cipras „odlučio da ovim putem krene sam”, dok stranka Nova demokratija „brani nacionalna pitanja odgovorno i odlučno”, prenosi grčka agencija ANA.

„Grci ne veruju da će Cipras išta ispregovarati”, istakao je on.

Takođe, Micotakis, čija partija prednjači u anketama, okrivio je Ciprasa što ne traži ustavne promene u Skoplju kao „neophodan preduslov” za bilo kakve pregovore, zaključivši da je „prozor mogućnosti” za dogovor zatvoren.

ANA prenosi i da je Cipras danas lidera Nove demokratije obavestio o pregovorima u vezi sa imenom Makedonije i o svom sastanku s premijerom te zemlje Zoranom Zaevim u Davosu.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak