Američka vlada ušla u finansijsku blokadu

RTS 20.01.2018 10:59
Američka vlada ušla u finansijsku blokadu


Američki Senat nije usvojio rebalans budžeta koji bi omogućio normalno finansiranje vlade do sredine narednog meseca. Rok da se to učini istekao je u ponoć po lokalnom vremenu. Prethodno je on usvojen u Predstavničkom domu Kongresa.Pošto oba doma američkog Kongresa do ponoći nisu postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do finansijske blokade, prenose agencije.

Podršku su, pored demokrata, uskratila i četiri republikanska senatora. Glavni kamen spoticanja je zahtev demokrata da pre usvajanja rebalansa, ili konačnog budžeta za ovu fiskalnu godinu, Kongres trajno reši status 800.000 migranata koji su kao deca od devet godina, ili mlađa, ilegalno ušla sa roditeljima u Ameriku.

Donald Tramp je to uslovio dobijanjem novca iz Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom, ukidanjem programa lutrije za nove migrante i ograničenjem mogućnosti odobravanja boravka najbližim članovima porodica legalnih migranata, što je za demokrate bilo neprihvatljivo.

Predsednik SAD se noćas nije oglašavao, ali se oglasila Bela kuća koja optužuje demokrate da su stranačku politiku stavili ispred nacionalnih interesa i da su zbog ilegalnih migranata ugrozili oružane snage SAD kao i sve građane.

I pored tako oštre retorike, Senat danas nastavlja raspravu, a očekuje se da bi lideri Senata i Kongresa iz obe stranke mogli da posete Belu kuću tokom dana i sa predsednikom Trampom pokušaju da dođu do dogovora.

Ako dogovor ne bude postignut, od ponedeljka 850.000 državnih službenika koji se ne smatraju neophodnim za funkcionisanje vlade biće upućeni na prinudni odmor bez plaćanja, a i oni koji budu ostali da rade takođe neće biti plaćeni.

Izdavanje oko 200.000 pasoša takođe će biti obustavljeno, a svi nacionalni parkovi, kao i muzeji koje finansira američka vlada biće zatvoreni.

Ono što je najveći problem je činjenica da bi svaka nedelja blokade vlade poreske obveznike koštala šest milijardi dolara.

Pojava finansijske blokade je neuobičajena ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokada je varirala po dužini trajanja. Najduže je trajala u vreme mandata Bila Klintona – 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.

Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak