"Honda sivik" s novim dizel motorom stiže u Srbiju

Mondo 19.01.2018 19:00
"Honda sivik" s novim dizel motorom stiže u Srbiju


Usavršeni 1.6 i-DTEC pruža odličnu kombinaciju performansi, efikasnosti i ekoloških odlikaKrajem aprila u Srbiju stižu prve "honde sivik" sa novim 1.6 i-DTECdizel motorom.

Novi agregat jedna je od prvih jedinica koja će biti zvanično testirana po novom jedinstvenom postupku testiranja lakih vozila (WLTP) na potrošnju goriva i ciklus emisija, koji ove godine stupa na snagu. Motor će biti testiran i postupkom "stvarnih emisija vožnje" (RDE) koji meri izbacivanje azotnih oksida.

Dok su podaci iz poznatog NEDC testa zasnovani na teorijskom profilu vožnje, WLTP ciklus je razvijen korišćenjem stvarnih podataka o vožnji prikupljanih širom sveta i projektovan tako da dovede do rezultata bližih stvarnom iskustvu vožnje.

Kako bi izbacivao manje azotnih oksida (NOx), pogonski sklop ima novi sistem skladišnog konvertera (NSC) s većim katalizatorima i višom sadržinom plemenitih metala (srebra, platine i neodimijuma) koji skladište gas do ciklusa regeneracije. Senzor za čađ precizno detektuje trenutak kada je potreban ciklus regeneracije, što produžava trajnost izduvne komponente.

Honda je unela značajna poboljšanja u agregat i izduvni sistem kako bi dobila maksimalne performanse. Pored toga, unapređena je i efikasnost, pa Honda Civic 1.6 i-DTEC troši samo 3.7 litara na 100 km i emituje 99g CO2 po kilometru (po WLTP ciklusu).

Unapređenje ovog dizel agregata obuhvata smanjenje trenja cilindara, koje je postignuto zahvaljujući klipovima izrađenim od veoma trajne legure čelika, hroma i molibdena, kao i "super brušenju" unutrašnjih površina cilindara kako bi se omogućilo mirnije kretanje klipova.

Motor od 1.597 kubika koristi napredni Bošov sistem ubrizgavanja goriva, turbopunjač, sistem za recirkulaciju izduvnog gasa niskog pritiska i ulazni otvor glave cilindra za jako usisavanje i kovitlanje.

Snažna, laka i uska radilica, potpuno aluminijumski blok motora, kao i otvoreni prostor oko cilindara dodatno su smanjili ukupnu težinu motora.

Agregat 1.6 i-DTEC proizvodi 120 konjskih snaga pri 4.000 obrtaja u minutu i 300 Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja u minutu, tako da "sivik" do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi.

Unapređeni agregat se sklapa u Hondinoj fabrici u engleskom Svindonu, a biće na raspolaganju za obe verzije "sivika" - sa 4 i 5 vrata.

Sredinom godine, u "sivike" stiže i devetostepena automatska transmisija koja će dodatno uvećati njihove performanse. Ovo će biti prva primena ovog menjača na nekom automobilu s pogonom na dva točka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak