Popaj danas slavi 89. rođendan

Radio 021 18.01.2018 21:54
Popaj danas slavi 89. rođendan


Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije. Danas ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaću slavi 89. rođendan.
 
Zapravo, crtani likovi su zasnovani na pravim ljudima. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše "čovek koji je bio glavna inspiracija za Popaja". Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.
 
U prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaća, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede spanać da bi postao snažan. Za vreme Velike depresije upotreba spanaća je porasla za 33 odsto zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu. 
 
Linija koja dovodi u vezu spanać i snagu je medicinski magazin iz 1870. koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima. U prevodu – malo su slagali, tačnije za 10 puta su slagali. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak