Šta sve možete u Italiji sa 7 evra

Novosti 17.01.2018 22:33
Šta sve možete u Italiji sa 7 evra


Za dobar provod u evropskim gradovima često nije potrebno duboko zavući ruku u džep. U Milanu treba po podne ići u bar na koktel, jer tada uz piće daju besplatno i hranuPUTOVANjA u najlepše evropske gradove ne moraju uvek da budu skupa. Ovo važi i za Italiju gde je budžet do deset evra često dovoljan da obiđete glavne atrakcije i da se lepo provedete.

Najveća turistička atrakcija u Milanu je katedrala, a ulaz u Duomo košta samo tri ili dva evra. Sa ovom ulaznicom može se videti i muzej, a jedini uslov je da turisti budu pristojno obučeni kada ulaze u treću najveću katoličku crkvu na svetu. Duomo se nalazi na glavnom trgu, pored Galerije Vitorio Emanuele u koju je ulaz besplatan. Ulaznica za vidikovac, odnosno krov gde se nalazi 3.500 statua, naplaćuje se 4,5 evra ukoliko se turista popne stepenicama, a za lift najjeftinija karta košta sedam evra.

I ulaznice u ostale muzeje nisu skuplje, poput Kastela Sforca, dvorca čuvene i moćne plemićke porodice, u kojemse nalazi 12 malih muzeja. Ulaz ovaj u dvorac, koji je izgrađen 1386. godine, košta tri evra po osobi.

"Poslednja večera" Leondarda da Vinčija je verovatno najpoznatija freska na svetu, a da biste je videli morate da posetite crkvu Santa Marija dela Gracije odnosno platite ulaznicu koja košta 6,50 evra. Jedini je problem što poseta mora da se rezerviše onlajn i to tri meseca ranije.

I hram opere Skalu valja videti u Milanu, ali mnogi tvrde da su karte preskupe. To, naravno, važi za dobra mesta, ali ko je spreman da stoji može da uživa u najlepšim glasovima sveta za pet evra.

Pošto je Milano veliki grad, u njemu se može pronaći jeftina hrana, ali treba birati restorane i barove kada je "hepi auer" (happy hour), jer su tada cene - prepolovljene. Pogotovo vredi otići u bar na koktel, jer uz piće, po podne, daju i hranu. I u Rimu može da se ruča jeftino. Pice koštaju od pet evra. U Italiji treba izbegavati "parče" pice, jer se više isplati poručiti celu i podeliti. Na Siciliji je još lakše pronaći dobar zalogaj - čuveni "arančini" (pohovane loptice sa pirinčem i raguom) i u ekskluzivnoj Taormini koštaju po dva evra, dok mali kanoli uz espreso može da se pojede za evro.

U svim većim italijanskim gradovima postoje "fri voking turs" (Free Walking Tours), šetnje koje se naplaćuju tek na kraju, a turisti daju onoliko novca koliko misle da je vodič zaslužio. U samom Rimu većina atrakcija, poput fontana, Koloseuma, Trga Svetog Petra ili vile Borgeze mogu da se vide potpuno besplatno. Ulaz se, naravno, plaća. Ulaz u Duomo u Firenci se ne naplaćuje, ali obično od turista traže da iznajme audio-vodič za 2,5 evra. Pogled sa zvonika košta deset evra, ali može da se kupi objedinjena karta za nekoliko turističkih atrakcija. Međutim, ulaz na most Vekio ili pijacu San Lorenco je besplatan, a provod je - garantovan.

Karte za prevoz u Italiji koštaju oko 1,5 evro i za taj novac turista može da se vozi rimskim metroom, tramvajem u Milanu ili autobusom na Siciliji, što je dobar način da se stigne do najbliže plaže.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak