Vučić: Pogodila me izjava Amfilohija, bio sam na ivici suza

N1info 17.01.2018 14:55
Vučić: Pogodila me izjava Amfilohija, bio sam na ivici suza


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da ga je povredila izjava mitropolita Amfilohija da njegova politika vodi "izdaji Srbije i Kosova".Vučić je rekao da su ga reči mitropolita crnogorsko-primorskog lično pogodile, ali da neće da odgovara Amfilohiju, jer ne želi da govori ništa loše o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i deli narod.

"To me pogodilo lično jer nisam to zaslužio. Amfilohije je izjavio nešto što misli da će se dogoditi, nešto u budućnosti a ne o nečemu što se dogodilo, pogodilo me lično to, veoma", rekao je Vučić.

On je kazao i da je najbolju izjavu na Amfilohije navode imao srpski patrijarh Irinej i da mu je na tome zahvalan.

"Nisam na vreme čuo izjavu patrijarha u Banja Luci. Ja sam to čuo tek u pet ili šest poslepodne i mislim da sam bio na ivici da suzu pustim, čak i da zaplačem i ne želim uopšte da sakrijem koliko su me onakve reči pogodile", rekao je Vučić.

Kaže i da ga pogađa ukoliko je istina da ja vladika Teodosije potpisao Apel za odbranu Kosova i Metohija.

“Pitam ga, javno, kada je u istoriji Srbije neko ko je bio na vlasti na bilo koji način, kroz državne fondove, lično, pomogao i srpskoj crkvi i srpskom narodu, kao što je to učinuo Aleksandar Vučić”, upitao je on.

Vučić je ocenio i da iza Apela stoje “najveći rodoljubi” koji su uspeli da Crna Gora ode iz Savezne republike Jugoslavije, da Kosovo proglasi nezavisnost i da tu nezavisnost prizna najveći broj zemalja.

“U prethodnih pet godina nemamo nijedno ubistvo Srbina etnički motivisano, otkad imamo Briselski sporazum. Je l' bolje da sam u Briselu udario pesnicom u glavu Tačija, a da imate 20 Srba mrtvih. Je l' bih tad bio junak? Junak je onaj koji čuva srpske glave na KiM”, poručio je predsednik.

Istakao je i da su poslednje četiri godine jedine u kojima nije smanjen broj Srba na Kosovu.

Vučić je rekao i da želi da reši problem Kosova, iako zna da su mu šanse male, kako bi deca u Srbiji imala mirnu budućnost.

Veoma mi je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i BiH

Vučić je rekao i da mu je veoma stalo do dobrih odonosa sa Hrvatskom i da je lično uložio "ogroman napor" u dobre odnose i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom.

"Nisam siguran da se to vratilo sa druge strane", rekao je Vučić, navodeći da neće biti moguće da Srbija svaki put ćutke prelazi preko toga kada je neko ponižava i da u Hrvatskoj, kad god postoji neka kriza odnosa s drugima, "izvuče Srbe".

"Ako su spremni na otvoren razgovor i da pokušamo da razumemo da jedni bez drugih ne možemo. Mi smo za razgovor... ali da to ne može biti razgovor malo na levo malo na desno, vi nam lupite šamar a da mi ćutimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi želeo da se uskoro vidi sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

On je rekao da poštuje integritet BiH i da se ne "trpa" da štiti Republiku Srpsku jer je to posao Milorada Dodika "koji to radi na dobar način", ali i dodao da nije moguće da u njegovom prisustvu Republika Srpska bude bilo čija meta napada ili moneta za potkusurivanje.

Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti

Upitan da komentariše izjavu Tomislava Nikolića u Banjaluci da želi nezavisnost RS ako je ona put ka jedinstvu sa Srbijom, Vučić je rekao da oni koji vode državu ne rukovode se politikom želja.

"Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lepa politika koja donosi glasove ali ne mislim da je direktno proporcionalna strepenu odgovornosti i ozbiljnosti", rekao je on i naveo da je u odličnim odnosima s Tomislavom Nikolićem.

Na pitanje zašto nije prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci, Vučić je rekao da nije otišao jer je trebalo da ide u Njujork zbog ranije zakazane obaveze, a i da ima "još jedna stvar" zbog koje nije otišao, ali da o tome ne želi da govori.

Upitan o saradnji sa Crnom Gorom, Vučić je rekao da su odnosi pristojni. On je rekao da je Srbija dala novac za obnovu Srpske kuće."Teška je situacija za srpske stranke u Crnoj Gori, mi imamo konkretne odnose sa vlastima u Crnoj Gori", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak