Zašto su vam stalno hladne šake

Mondo 14.01.2018 13:20
Zašto su vam stalno hladne šake


Ako su vam šake stalno hladne, niste jedini. To jer prilično čest "problem", a evo zašto se to dešava.Odmah da vam kažemo da nije razlog za brigu, ali razumemo da ume da bude iritantno što su vam ruke baš uvek hladne.

Kao što znate, sistem cirkulacije održava vaše ruke i šake toplim. Topla krv se šalje od srca ka rukama i prstima, a više krvi znači da su i ruke toplije.

Međutim, ako ste napolju ili sedite u prostoriji gde je otvoren prozor, dolazi do termoregulacije, koju telo sprovodi na nekoliko načina.

Jedna od strategija podrazumeva sužavanje krvnih sudova, kako bi više krvi bilo u blizini srca i drugih vitalnih organa. Rezultat toga je da vaši prsti i šake gube toplotu.

Osim toga, dr Albert An kaže da su neki jednostavno osetljiviji na klimatske promene od drugih, zbog čega su im i ruke češće hladne.

Zato se dešava da su vama ruke ledene, a osobi koja sedi sa vama u prostoriji nisu…

Međutim, u nekim slučajevima hladne šake nemaju nikakve veze sa tim koliko je hladno napolju, već mogu da budu znak nečeg malo ozbiljnijeg. Na primer, mogu da budu znak vazospazma, odnosno nasumično sužavanja krvnih sudova, zbog čega "pogođeni" delovi tela postaju bledi i hladni.

Iako je neprijatno, to obično nije ništa opasno, mada u retkim slučajevima može da bude samo sporedni efekat nekog drugog problema - na primer problema sa tiroidnom žlezdom.

Dakle, ako primetite da, ne samo što su vam šake hladne, već se uz to promeni boja il tekstura kože, obratite se lekaru.

U ostalim slučajevima, protrljajte prste da biste pospešili cirkulaciju na tim mestima i eventualno nabavite toplije rukavice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak