Kongres: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO

RTS 14.01.2018 12:20
Kongres: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO


Republika Srpska ima moć da spreči ulazak BiH u NATO, ocenjeno je u izveštaju Američkog kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH."Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te sprovesti potrebne reforme", piše u izveštaju, a prenose Nezavisne novine.

U izveštaju se naglašava da je Republika Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom.

"Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO-u", podseća se u izveštaju.

U izveštaju Američkog kongresa nazvanom "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD" ističe se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

To što je Rusija intenzivirala odnose sa (predsednikom RS) Miloradom Dodikom će, kako se navodi, da uspori nastojanje BiH da postane član NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta se sastao sa Dodikom, a nije se susretao sa centralnim vlastima BiH, čime je, kako se ističe u izveštaju, Putin "jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik".

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala "referendum za nezavisnost Srpske" (referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrpskog stanovništva u zemlji.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

"Za bilo koji proces treba saglasnost svih u BiH"

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je tačno da za bilo koji proces u BiH, za kretanje ka EU ili u NATO, mora da postoji saglasnost svih relevantnih faktora u BiH.

Cvijanovićeva je time odgovorila na navode izveštaja Američkog kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH, da RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO.

Istakla je da je i to u sličnom kontekstu kao i tvrdnja da se formiraju paravojne formacije u Republici Srpskoj, a što je odbacila kao "neosnovana podmetanja" te želju da se privuče pažnja na RS, prenela je Fena.

U tom slučaju i Federacija BiH može da zaustavi masu stvari, jer su to procesi koji zahtevaju potpuni konsenzus svih učesnika određenih procesa, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da je predaleka priča o eventualnom članstvu BiH u NATO savezu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak