Staro mesto - isti zločin, 16 otrovanih životinja kod Apatina

Radio 021 14.01.2018 01:58
Staro mesto - isti zločin, 16 otrovanih životinja kod Apatina


Novo trovanje životinja, među kojima ima i zaštićenih vrsta, zabeleženo je daljim pregledom terena oko sela Svilojevo kod Apatina.Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja. Među uginulima je pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jedna lisica i jedan pas. 
 
"Na osam lokacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom. Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Predstavnicima ovog društva, kao i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP "Vojvodinašume", pridružili su se psi Falko i Karlo iz Mađarske. Navodi se da su psi Falko i Karlo u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu.
 
Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj.
 
Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.
 
"Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša 'Pannon Eagle', te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša", navodi Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode.
 
Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva. Društvo ukazuje i da dve krivične prijave za trovanje nisu do sada rezultirale čak ni formiranjem optuženog predloga i traži da se stane na put svilojevskim trovačima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.
 
U ataru sela Svilojevo je od 2014. godine do danas pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih. Za to niko nije do danas optužen ni kažnjen.
 
Pre samo nedelju dana zabeleženo je veliko trovanje životinja u Žitištu, kada su pronađena dva mrtva mišara, svraka, lisica, kao i deo pileta koji je bio obeležen vidljivom ružičastom bojom pesticida.
 
Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode rekao je nedavno za 021.rs da inspekcija i zaposleni u Zavodu na terenu urade koliko je u njihovoj moći.
 
"U najvećem broju slučajeva, imate leševe strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta i mamac - drugo nemate. Nemoguće je povezati parcelu sa leševima sa vlasnicima tih parcela, jer to nema nikakve veze. Vi možete doći na tuđu parcelu i postaviti bilo šta. U mnogim slučajevima imamo trovanje lisica i šakala, kao pre nekoliko nedelja u blizini Rume. Mi nismo istražni organi, a policija na nivou na kojem dobijamo pomoć jednostavno nije obučena da prikuplja dokaze i sprovodi istragu. Najviše što inspekcija može jeste da opiše lice mesta, uzme izjave od osoba koje su prisutne i pobrine se da dokazi budu tretirani zakonski. Neophodan nam je vrlo ozbiljan pristup u policiji kod takvih slučajeva", pojašnjava naš sagovornik i dodaje da je MUP ipak podržao projekat "Pannon Eagle" u Srbiji, čiji cilj je kontinuirana zaštita orla krstaša u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak