Očevi u Srbiji retko na porodiljskom

Mondo 13.01.2018 13:29
Očevi u Srbiji retko na porodiljskom


U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. U prvoj godini života o njima najčešće brinu majke. Samo oko 300 muškaraca godišnje odluči se za odsustvo za negu deteta, piše RTS.kada je pre mnogo godina uzeo bolovanje da bi brinuo o tek rođenoj deci, Dragan Mihić bio je jedan od retkih tata koje su se na to odlučile. Statistika se u međuvremenu u Srbiji nije mnogo promenila, jer i dalje, tradicionalno, u prvoj godini života uz decu su majke.

"Supruga je bila sa njima prva tri meseca, a posle na nezi deteta sam bio ja narednih devet meseci za sina, a kasnije i za ćerku, i to su bili najlepši trenuci u mom životu", kaže Dragan Mihić.

Ističe da nije želeo da propusti prve dečje reči, prohodavanja, što je, kako kaže, stvorilo neku vezu među njima i što se ne bi desilo da nije bio sa njima.

"Srećom radimo u državnoj firmi, supruga je na Fakultetu muzičke umetnosti i mogli smo da napravimo takvu kombinaciju, a da se ne plašimo da ćemo ostati bez posla", kaže Mihić.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović kaže da su procene da samo 300 tata godišnje koristi porodiljski period, mogućnost odsustva zbog nege detata. Prema njenim rečima, to su oni očevi čije supruge lepo zarađuju.

Ipak, istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zaduženo za demografsku politiku u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokazuje i da u finansijskim institucijama čak 17 odsto očeva koristi pravo na odsustvo zbog nege deteta, što je dobar podatak.

U budućnosti treba jačati i motivisati ulogu oba partnera u odgajanju deteta, jer iskustva nordijskih zemalja pokazuju da su tate posle porodiljskog odsustva produktivnije, a deca i porodica srećniji.

Očevi u Norveškoj imaju deset nedelja obaveznog plaćenog odsutsva, a u Švedskoj 16 meseci odsustva mogu ravnopravno da podele oba roditelja, odnosno da se smenjuju kako im odgovara.

"Treba motivisati i poslodavca i u državnim i u privatnim institucijama da roditeljstvo bude i obaveza i zadovoljstvo i jednog i drugog roditelja, i oni bi trebalo da zajednički sa nama traže modele kako motivisati tate da bar jedan period budu i uz supruge i uz decu", kaže Đukić Dejanović.

"Mislim da bi bilo lepo kada bismo dobili makar mesec dana, makar četiri nedelje plaćenog odsustva za tate, da barem prve četiri nedelje budu uz majku partnerku i uz dete", kaže Miša Stojiljković iz Udruženja "Gnezdo".

Evidencija o tome ko i koliko koristi odsustvo zbog nege deteta ubuduće će biti preciznija, jer posle usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici, nadoknada države više se neće isplaćivati poslodavcima odnosno firmama, već direktno korisnicima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak