Stiže prava zima, a s njom ledeni dani i jaka košava

Blic 12.01.2018 20:28
Stiže prava zima, a s njom ledeni dani i jaka košava


Od kako je kalenarski počela zima, tek sada nas, po prvi put, očekuju temperature ispod nule. Sneg, ledeni dani i jaka košava, vremenske su prilike za narednih nekoliko dana.Najhladnije će biti u Timočkoj Krajni, gde se očekuje i nekoliko ledenih dana, kada temperatura ni tokom dana neće biti iznad nule.

Sneg se očekuje u južnom i centralnom delu zemlje, dok će jaka košava duvati u Beogradu i Vojvodini.

Temperatura ide u minus, imaćemo i

- Tokom noći sneg će početi da pada u Timočkoj Krajni, a u nedelju bi se zabelelo i u centralnim i južnim krajevima zemlje. Na planinama će, takođe, padati sneg. Jedino gde će ostati suvo su Beograd i Vojvodina, ali će tu duvati jaka košava i to najmanje šest dana u kontinuitetu - objašnjava Slobodon Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura ide u minus, imaćemo i

Temepratura će biti u postepenom padu. U nedelju će biti oko 0 stepeni, dok se Zaječaru, Boru, Negotinu, Majdanpeku i celoj istočnoj Srbiji očekuje nekoliko ledenih dana, kada će temperatura biti stalno u minusu.

Temperatura ide u minus, imaćemo i

I u Beogradu i Vojvodini će temperatura biti oko nule, ali zbog jakog vetra subjektivni osećaj će biti da je još hladnije.

- Sredinom sledeće nedelje očekuje se kratkotrajni porast temperature, pa bi u sredu maksimalna temperatura mogla da bude od 5 do 10 stepeni Celzijusa. Ali takvo vreme bi se samo na kratko zadržalo, jer se već od 20. januara ponovo očekuju ledeni dani, kada bi maksimalna temperatura mogla da bude i do minus 2 stepena - kaže Sovilj.

Sve ovo je ništa u poređenju sa prošlim januarom

Prošle godine u ovo vreme bio je debeli minus, a većina reka u Srbiji bile su zaleđene. Prema podacima Klimatskog centra RHMZ, januar prošle godine bio je četvrti najhladniji januar u Srbiji, posmatrajući period od 1951. do 2017. godine.

Temperatura ide u minus, imaćemo i

U celoj zemlji su bili registraovani ledeni dani, u nižim krajevima od 11 do 21 dan. Srednja mesečna minimalna temperatura vazduha bila je u kategoriji ekstremno hladno, a veoma hladno je bilo na Paliću, Kikindi, Zrenjaninu i Crnom Vrhu.

Najniža temperatura zabeležena je 8. januara u Sjenici i iznosila je - 27,6 stepeni. Istog dana na Kopaoniku je tada prevaziđen apsolutni dnevni minimum temperature vazduha koji je iznosio - 24,7 stepeni.

Tri hladna talasa

U većem delu Srbije je zabeleženo 31 mrazni dan. U devet gradova, u koje spada i Beograd, zabeleženo je 7 do 13 dana više od prosečnog broja mraznih dana za januar.

Tokom januara prošle godine registrovano je tri hladna talasa, period tokom koga je minimalna dnevna temperatura u domenu veoma hladno i ekstremno hladno pet i više dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak