Neizvesno da li će BJRM postati Nova Makedonija

Politika 12.01.2018 11:47
Neizvesno da li će BJRM postati Nova Makedonija


Spekulacije da su Atina i Skoplje konačno našle zajednički jezik u pogledu imena države trebalo bi da budu rasvetljene konkretnim predlozima 17. januaraa li će se najveća statua slavnog osvajača Aleksandra Makedonskog ubuduće nalaziti u prestonici „Severne Makedonije”, „Nove Makedonije”, gornje ili neke treće, ili se više neće uzdizati u državi koja u imenu uopšte sadrži reč Makedonija?

Odgovora na ovo pitanje, iako su pojedini mediji imali drukčije informacije, još nema, ali bi se mogao nazreti 17. januara kada će biti održana nova runda pregovora, dok bi rešenje moglo uslediti kroz nekoliko meseci. Dok na scenu ne stupi Metju Nimic, američki diplomata i međunarodni posrednik u sporu o imenu bivše jugoslovenske republike, priče koje kolaju o novom imenu samo su spekulacije (iako je još u avgustu procurila vest da je makedonski premijer Zoran Zaev iza kulisa samita lidera Jadranske povelje u Podgorici sa delegacijom SAD dogovorio novo ime).

A spekuliše se da se zamenik makedonskog premijera Bujar Osmani u Atini pre dva dana dogovorio sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom da se Makedonija zove „Republika Nova Makedonija”.

Vest o navodnom dogovoru prolomila se u grčkom dnevnom listu „Proto tema” koji se ovim povodom pozvao na jedan albanski portal. Albanski portal se pak pozvao na „pouzdane grčke izvore” kada je naveo pomenuti pun zvaničan naziv bivše jugoslovenske republike. Potom su brojni mediji proširili navode da će naziv državljanstva i nacionalnosti na makedonskom biti „makedonsko/makedonska”, a na ostalim jezicima „novomakedonsko/novomakedonska”. Crkva će biti „Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, osim na grčkom, na kojem će se zvati „Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Takođe je predviđeno, prenosi Tanjug, da će se građani na makedonskom i dalje nazivati „Makedonci”, dok će na engleskom biti „Etnički Makedonci”, a na grčkom jeziku „Slavomakedonci”.

Međutim, Atina negira da je prihvatila navodno preimenovanje susedne države. Grčki list „Katimerini” prenosi izjavu portparola tamošnje vlade koji kaže da odbijaju da učestvuju u spekulacijama u vezi s pregovorima o promeni imena jer su, kaže, „zainteresovani da ozbiljno pregovaraju kako bi došli do rešenja problema koji ih prati 25 godina”.

Ni Osmani nije rekao ništa konkretnije o stavu dve delegacije nakon što je posetio Atinu, kao ni o tome da li će njegova zemlja morati da menja ustav kako bi mogla da promeni ime. On je istakao da još nisu došli do toga da razgovaraju o konkretnim predlozima o novom nazivu Makedonije, ali da su posvećeni pronalaženju rešenja u narednih šest meseci.

Osmani je za grčku televiziju Antena rekao da se nazire kraj spora, kao i da postoji obostrano prihvatljivo rešenje, a da se pri tome ne ugroze najosetljivije vrednosti dve strane.

„Godina 2018. zlatna je godina mogućnosti za moju zemlju da napreduje kada je reč o evroatlantskim integracijama. Zato smo posvećeni rešavanju ovog pitanja”, prenosi Tanjug Osmanijeve reči, koji je naglasio da će krajem meseca biti iznet konkretan predlog nakon čega će Makedonija zauzeti stav.

U pogledu ovog pitanja optimističan je i Nimic koji se već 23 godine bavi rešavanjem makedonsko-grčkog spora i veruje da je blizu rešenja koje bi svima odgovaralo.

Ili skoro svima. Nazire se početak kraja jednog od najneobičnijih svetskih diplomatskih sporova dve zemlje koji je sputavao ionako već komplikovane evropske integracije Makedonije i njen pristup NATO-u. Ali Grci su veoma osetljivi na ovu temu i ovih dana planiraju da održe skupove na severu zemlje protiveći se kompromisu koji uključuje upotrebu reči Makedonija.

Glas je digla i crkva. Sveti grčki sinod koji okuplja 12 mitropolita i episkopa pravoslavne crkve razgovaraće o ovoj temi jer, kažu, crkva ne može da ostane „ravnodušna” prema značajnom nacionalnom pitanju. Očekuje se da će oni potvrditi raniji stav crkve koja se generalno protivi upotrebi imena Makedonija u nazivu bivše jugoslovenske države.

Međutim, Atina navodi, piše Rojters, da sada postoji mogućnost da se spor reši nakon izbora umerenije, komšijske vlade.

Bugarska će Makedoniju oslovljavati sa BJRM

Bugarska će tokom predsedavanja Evropskoj uniji, iako ju je priznala pod ustavnim imenom, u narednih šest meseci Makedoniju nazivati Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM).

Makedonski portal „Nova TV” prenosi i da je bugarski ambasador u Briselu Dimitar Čančev objasnio da je to njihova obaveza i pored toga što se odnosi između ove dve zemlje popravljaju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak