Dogovor u Berlinu – počinju formalni pregovori o vladi

RTV 12.01.2018 11:32
Dogovor u Berlinu – počinju formalni pregovori o vladi


U probnim pregovorima konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata došlo je do proboja, pošto su se obe strane saglasile oko plana za otpočinjanje formalnih pregovora o formiranju "velike koalicije".Dokument, usaglašen nakon više od 24 časa pregovaranja, sastoji se od 28 strana i omogućiće da se narednih nedelja pregovara o svim detaljima koalicionog sporazuma, prenosi Rojters.

Time se, kako navodi Rojters, jačaju perspektive za formiranje vlade koju bi ponovo činili koncervativci i socijaldemokrate. Time bi se okončala politička neizvesnost u Nemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. septembra.

Dorotea Baer iz redova Hrišćansko-socijalne unije (CDU) na Tviteru je objavila sliku sporazuma na kojoj se vidi prva njegova strana koju drži u ruci uz komentar: "Još poprilično topao".

Neizvesnosti oko formiranja nemačke vlade oslabile su ulogu Berlina na međunarodnom planu i pokrenule pitanja o tome koliko će još kancelarka Merkel ostati na tom položaju, navodi Rojters.

Britanska agencija, koja je imala uvid u dokument, navodi da su se stranke obavezale da formiraju "specifične budžetske fondove" za stabilizaciju evra i za podršku "socijalnoj konvergenciji" i strukturalnim reformama. To bi, kako se smatra, moglo da stvori osnovu budućeg "investicionog budžeta" za evrozonu.

"U bliskom partnerstvu sa Francuskom, želimo da na održiv način jačamo i reformišemo evrozonu, tako da evro može bolje da izdrži globalnu krizu", navodi se u dokumentu.

Stranke su se, takođe, saglasile sa kvotom od 1.000 migranata mesečno kojima će biti dozvoljeno da se pridruže porodicama koje već žive u Nemačkoj.

Istovremeno, u dokumentu, koji je i dalje podložan izmenama, navodi se da će Nemačka za isti cifru smanjiti broj izbeglica koje preuzima iz Grčke i Italije, prema planu EU.

Spajanje porodica odnosi se samo na brakove sklopljene pre nego što su migranti napustili svoje zemlje, i samo ako se radi o pojedincima koji nisu počinili nikakav zločin, niti predstavljaju opasnost, kao i u slučajevima kada se ne očekuje njihov skori povratak kućama.

Rojters konstatuje DA dogovor o toj "jednoj od najemotivnijih tema" potvrđuje da su konzervativci i socijaldemokrati blizu odluke o otvaranju formalnih koalicionih pregovora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak