Ekonomske posledice urbanizacije Srbije

RTV 11.01.2018 21:04
Ekonomske posledice urbanizacije Srbije


U svetu više od polovine stanovništva živi u gradovima, a u Evropi čak 80% čini gradska populacija. Kakve su ekonomske posledice urbanizacije, koje su decenijama primetne i u Srbiji, objašnjava docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Emilija Manić."U Srbiji, koja se posle Drugog svetskog rata razvijala kao deo FNR Jugoslavije, dešavao se sličan proces kao i u većini zemljama u razvoju, a reč je o intenzivnoj industrijalizaciji, koja je za posledicu imala uvećavanje gradskog na račun ruralnog stanovništva", kaže Manićeva.

Ona ističe da je u Srbiji, za razliku od okolnih zemalja, ovaj proces bio planski sproveden.

"U svakom gradu i varoši je bio izgrađen industrijski objekat, koji bi bio nosilac razvoja, a po toj logici u industriji je trebalo da rade ljudi iz ruralnih delova zemlje, te bi novostvorena radnička klasa na taj način oblikovala nove gradove", objašnjava Emilija Manić i dodaje da se sela istovremeno prazne, te da nije reč o negativnom procesu.

"Urbanizacija i industrijalizacija se smatraju pozitivnim i progresivnim procesima, međutim negativna je pojava što se ruralna područja ostavljaju bez ikakvih razvojnih ideja i ulaganja, a posledica toga je intenzivna depopulacija", ističe Manićeva.

Ona smatra da danas imamo klasičnu strukturu naselja zemlje u razvoju gde dominira jedan takozvani primarni grad, a u našem slučaju je to Beograd.

"Ostali gradovi su drastično manji, a deindustrijalizacija koja je izvršena devedesetih i početkom 21 veka nije bila razvojnog tipa, što je ove gradove ostavilo samo sa epitetom industrijski", smatra Manićeva.

"Posledni popis stanovništva 2011. godine pokazuje opšte smanjenje stanovništva pod uticajem prirodnog priraštaja, a procesi mehaničkog kretanja stanovništva su prisutni, ali je relacija iz ruralnog u urbano područje veoma slabog intenziteta", kaže Manićeva i dodaje da tome nije razlog neki razvojni proces, već činjenica da je na selu ostalo veoma malo stanovništva.

"Kada se uzmu u obzir neki drugi kriterijumi, kao što je prosečna gustina naseljenosti po opštinama, zapravo je preko 80 odsto teritorije Srbije ruralno", smatra Emilija Manić.

Ona dodaje da imamo nekoliko gradskih centara i veliki broj manjih gradova i varoši, koje su prve na udaru depopulacijskog procesa.

"Loša je vest osetno smanjenje populacije u gradovima srednje veličine, kao što je Čačak, a razlozi su prirodna ali i migratorna komponenta, odnosno usmeravanje stanovništva prema većim centrima", objašnjava.

Ona smatra da pomenuti procesi nisu ništa neobično, te da se oni dešavaju u svim zemljama istočne Evrope, ali je specifičnost Srbije brzina kojom se depopulacija i njene posledice manifestuju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak