Teški otrovi ukopali Srbiju

Novosti 11.01.2018 16:54
Teški otrovi ukopali Srbiju


Godišnje prikupimo više od 80.000 tona opasnog otpada, deo se ilegalno skladišti. Trivan: Za mene je to što se desilo kod Obrenovca najveći zločinU SRBIJI godišnje nastane i do 80.000 tona opasnog otpada, od čega dobar deo ne bude zbrinut na propisani način. Da bi nelegalno uskladišteni opasan otpad bio otkriven, od velike pomoći mogle bi da budu prijave građana.

Ovo je u sredu, pre početka skupštinskog Obora za zaštitu životne sredine, kazao resorni ministar Goran Trivan. Kako je naglasio, otkrivanje opasnog otpada nadomak Obrenovca, krajem prošle godine, samo je početak rešavanja problema.

- Za mene je to najveći zločin koji neko može da uradi - kazao je Trivan. - Da opasan otpad zakopava i time zagađuje i zemljište i vodu za piće, i tako ugrožava zdravlje ljudi. Ne mogu da govorim da li se radi na još nekom slučaju, ali će građani o svakom detalju o eventualnim novim lokacijama biti obavešteni. Ništa nećemo kriti, bez obzira na to koliko je istina dramatična. Neću dozvoliti da takve stvari prođu nekažnjeno.

Krajem prošle godine, nadležni su otkrili da su u okolini Obrenovca pronašli više od 25 tona opasnog otpada. Deo je bio zakopan u dvorištu imanja Zorana Markovića, koji je u pritvoru, a deo se nalazio na obližnjim njivama. Nezvanično, utvrđeno je da je sav otpad nelegalno skladištio Marković.

PROČITAJTE JOŠ - U Srbiji ima do 100.000 tona opasnog otpada

Kako "Novosti" saznaju, deo analiza je gotov, i reč je o veoma opasnom i kancerogenom otpadu. Sadrži benzen i derivate benzena, kao i trihloretilen.

- Pronađena je dovoljna količina kancerogenih supstanci da se proglasi opasnim otpadom - rekao nam je jedan od stručnjaka koji se time bavi. - Reč je o industrijskom otpadu, ali izvor mogu biti i okolne zanatske radionice. Nije nužno da je nastao u velikoj industriji. Svi koji koriste industrijske boje imaju i odmašćivače. Dalja istraga će utvrditi odakle je.

Uz to, meštani sela Vukićevica, gde je otpad pronađen, snabdevaju se vodom iz bunara. Kako su burići pronađeni početkom avgusta, meštani nisu bili obavešteni da li smeju ili ne da koriste tu vodu. Tek krajem decembra, Gradski zavod za javno zdravlje došao je da uzorkuje pijaću vodu, ali rezultata još nema.

- Stručni tim GZZJ Beograd, na poziv Ministarstva životne sredine, uradilo je uzorkovanje tri uzorka vode za piće, iz individualnih bunara, u selu Vukićevica, a posle dojave o skladištenju opasnog otpada na imanju Zorana Markovića - kažu u Zavodu. - Imajući u vidu da još traje istražni postupak, izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem biće dostavljen javnom tužiocu i resornom ministarstvu, koji će o tome izvestiti javnost.

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

DRŽAVA će pokušati da pronađe bolje načine za stimulisanje uvoza električnih automobila, kazao je Trivan na Odboru.

- Mnoge zemlje u Evropi imaju plan da pređu u potpunosti na korišćenje automobila bez unutrašnjeg sagorevanja i ako hoćemo da budemo u korak sa svetom, moramo da pratimo njihova rešenja - naglasio je Trivan. - Jer, kako je moguće da se za polovne automobile koji se uvoze u Srbiju, a kojih je prošle godine bilo više od 100.000, ne plaća ekološka taksa, a da se za uvoz novih automobila ta taksa naplaćuje?


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak