Budite korak ispred gripa

Mondo 11.01.2018 15:44
Budite korak ispred gripa


Ova mala promena smanjuje stres, a usporava i širenje virusa.Ako delite kancelariju na poslu sa drugim kolegama, znate i sami da vas čekaju nedelje pune rizika od gripa i drugih virusa. U svakoj firmi nađe se bar jedan pametnjaković koji na posao dođe mrtav bolestan, i onda kašlje, kija, slini okolo i širi zarazu, tvrdeći da mu "nije ništa".

Za širenje virusa delom je, naravno, odgovorna i loša ventilacija prostora, ali neki zdravstveni problemi mogu nastati i zbog određenih hemikalija koje se koriste u izradi kancelarijskog nameštaja, piše "Dejli mejl".

Ali, većina ovih problema može biti rešena ako u radni prostor unesete malo zelenila.

Naučnici Edi van Eten i Pjer Horvic koji su proučavali uticaj radnog okruženja na zdravlje kažu da je većina ljudi naviknuta na kancelarijske uslove koji podrazumevaju gomilu plastike na sve strane, od stolova, preko kancelarijskih stolica do itisona recimo.

Ali, ako kancelarijski prostor oplemenite biljkama, ne samo da ćete biti bolje raspoloženi, već će biljke čistiti vazduh od otrovnih hemikalija. Jedno od čestih jedinjenja koja se oslobađaju na ovim vrstama nameštaja je i formaldehid, koji dokazano izaziva probleme sa zdravljem.

Osobe koje su osetljivije, mogu imati iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje, ponekad i osip na koži.

Osim formaldehida, u kancelarijskim uslovima česti su i benzen, etilbenzenm tokuen, ksilen, pa i amonijak - iz sredstava za čišćenje.

Ali, Nasina studija pokazala je da dodavanje saksijskih biljaka u radni prostor može da pomogne u pročišćavanju vazduha od zagađivača, i uklanjanju brojnih štetnih jedinjenja, uključujući i formaldehid.

Najbolji izbor bile bi biljke koje imaju veće listove, a na svaka 2,2 kvadratna metra bilo bi dobro postaviti jednu biljku srednje veličine.

Osim toga, kancelarije su i idealno okruženje za razvoj bakterija i virusa. Pošto kancelarije u poslovnim zgradama danas uglavnom imaju centralizovanu ventilaciju, pojavljuju se nova staništa za mikrobne zajednice od kojih su mnoge vrlo opasne po naše zdravlje.

"Dobre bakterije u biljkama i zemlji u saksijama važan su dodatak radnom prostoru jer stvaraju protivtežu sintetičkom okruženju", navodi se u studiji.

"Na ovaj način, stvara se zdravije okruženje, a kad je ovaj mikro ekosistem u ravnoteži, manje su šanse da neko od zaposlenih 'zakači' virus", zaključuju naučnici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak