Venecija: Mesto na kojem i realista postaje romantik

Novosti 10.01.2018 21:45
Venecija: Mesto na kojem i realista postaje romantik


U magičnoj Veneciji danas živi tek 55.000 stanovnika, a u posetu dođe čak 20 miliona turista godišnje. Ne propustite turu “Tajna maršruta” u Duždevoj palati, gde ćete videti ćeliju u koju je bio zatvoren KazanovaOna je jedan od najposećenijih gradova na svetu, a opet tako magična - kliše koji uspeva da očara i najveće cinike. Ona je toliko puta fotografisana, pa opet ne deluje stvarno. Venecija.

- Napraviti grad tamo gde je nemoguće napraviti grad je ludilo, ali napraviti jedan od najelegantnijih i najveličanstvenijih gradova na svetu je ludilo genija - rekao je otac ruskog socijalizma Aleksandar Herzen kad je video Veneciju.

I zaista, ona ne liči ni na jedan grad koji ste do sada videli. I da, zaljubićete se u nju, kao i milioni pre vas, kao i milioni posle vas. Prvi susret sa njom nikad nećete zaboraviti. Bilo da ste doputovali vozom iz Mestrea, obližnjeg predgrađa na kopnu, pa su vas dočekale stare lepotice u Velikom kanalu, ili ste stigli vodenim autobusom iz Lido di Jezola i prvo ugledali raskošne palate na moru, pomislićete da ste vremeplovom stigli u drugu dimenziju.

Očekivaćete da iza nekog ugla iskoči Kazanova, da vas zavede dok vam šapuće na uho bezobrazne stihove, ne shvatajući da je ona taj ljubavnik kog čekate. Mnogobrojni parovi koji u Veneciju hrle na medeni mesec oglušili su se o upozorenje Pegi Gugenhajm, koja je Veneciji ostavila neprocenjivu kolekciju umetničkih dela, da ovo nije destinacija za parove. Jer, kad je posetite, očaraće vas i u vašem srcu neće biti mesta ni za koga više.

Grad u kom mape ništa ne vrede

Ako želite da bude samo vaša, sada je pravo vreme da je osvojite. Hladno je, ali imaćete priliku da šetate njenim ulicama u 22 sata uveče i da nikog ne vidite. Da vas šiba vetar dok prolazite pored Mosta uzdaha pitajući se o čemu su razmišljali zarobljenici koji su tuda prolazili dok su odlazili u zatvor da se više nikad ne vrate, da više nikad ne vide to čarobno venecijansko nebo. Da šetate jednim od njenih stotinu mostova, pa i najpoznatijim Rijaltom, a da vam turisti ne vise nad glavom. Da gledate mirno more, a da vam vidik na kvare gigantski brodovi koji drsko uplovljavaju u lagunu u koju se nikako ne uklapaju. Da se divite radnicima koji ujutru nakon obilnih pljuskova iskusno nameštaju platforme po kojima će se hodati jer je na pločnicima poplava.

Dok šetate i gubite se u njenim ulicama, pitaćete se da li je sa vašom ravnotežom sve u redu jer vam svaki toranj, pa i onaj najveći na Trgu Svetog Marka, deluje krivo. Pitaćete se da li je iko ikada upao u vodu jer ulice dalje od centra nisu osvetljene, pa nije teško zamisliti posetioca koji očarano zuri u fasade i uleće u kanal. Pitaćete se gde su ljudi, jer ćete tek na ponekoj zgradi primetiti upaljeno svetlo.

U razgovoru sa konobarima i prodavcima čućete da su mnogi Venecijanci zbog visokih stanarina i skupoće prinuđeni da beže iz grada u kom su njihovi preci rođeni, pa danas ovde živi tek 55.000 stanovnika. Reći će vam i da je sistem kad su Venecijom vladali duždevi bio mnogo bolji nego danas. Žaliće se na korupciju i na nezakonite radnje, o čemu svedoči i plakat okačen na zgradu u Velikom kanalu “Bez mafije, Venecija je sveta”. Pa ipak, mada u svom gradu ne mogu da prođu do posla od reke turista, jer Veneciju svake godine poseti 20 miliona ljudi, i dalje su vrlo prijatni i ljubazno će odgovoriti na pitanje izgubljenog turiste “Izvinite, gde je Trg Svetog Marka?” koje su čuli milion puta jer Venecija je grad u kom mape ništa ne vrede.

Pola bajka, pola turistička zamka

U ovoj pola bajci, pola turističkoj zamci, kako ju je krstio veliki Tomas Man, provozajte se gondolom ako imate višak vremena i novca. Udovoljite tom hiru na koji vas navode filmovi u kojima ste zavideli glavnoj junakinji koju verenik zaljubljeno gleda dok gondolijer lagano vesla, uz zvuke serenade. Ali znajte da se lokalci nikad ne voze gondolama. Duh Venecije ćete mnogo bolje osetiti ako kupite (preskupu) dnevnu kartu za vožnju vodenim autobusom, koja vam omogućava neograničen broj vožnji po čarobnoj laguni. Krenite do malenog ostrva San Đorđo Mađore, koje leži baš prekoputa Trga svetog Marka, da vidite belu crkvu izgrađenu u 16. veku u renesansnom stilu. Nastavite do Santa Maria della Salute da se divite crkvi koja je inspirisala najljubavniju pesmu srpske književnosti. Svratite do groblja na ostrvu San Mikele, koje ćete prepoznati po visokim zidovima i čempresima i koje je, kao i sve ostalo u Veneciji, veličanstveno i gde počivaju ruski kompozitor Igor Stravinski, američki pesnik Ezra Paund, njegov ruski kolega Josif Brodski.

Zatim idite do Murana, ostrva poznatog po fabrikama stakla, gde možete videti kako radnici pretvaraju staklo u remek-dela vredna nekoliko desetina, ali i nekoliko stotina evra. Za kraj kružne ture po venecijanskoj laguni ostavite Burano, ostrvo šarenih kuća na kom i dalje suše veš na kanapima na prozoru.

Sutradan posetite nezaobilazne turističke atrakcije, Trg Svetog Marka, jedan od najlepših i najvećih u Evropi, Crkvu Svetog Marka i Duždevu palatu. U domu venecijanskih poglavara oslikanom delima Tintoreta i Ticijana, ne propustite turu “Tajna maršruta” koja će vas odvesti tamo gde turisti inače ne idu - u vlažne ćelije u prizemlju, koje su bile rezervisane za najsiromašnije zatvorenike, odakle ćete uskim stepenicama stići do odaja službenika, prostorija u kojima su čuvani spisi o svima u Veneciji, do sobe u kojoj su noću inkvizitori sudili, prostorije u kojoj su prestupnici mučeni, ali i do ćelija u potkrovlju u kojima su boravili politički zatvorenici, pa i Kazanova.


I na kraju, dok sa uzdahom budete prolazili pored kuća koje su vas očarale želeći da ih “upijete” još jednom, shvatićete zašto su veliki pisci Veneciju poredili sa večnošću, govorili da je ona mesto na kojem i realista postaje romantik i zašto je čak i Niče, taj mrzovoljni filozof, rekao da kad traži drugu reč za muziku, ništa mu ne pada na pamet - osim Venecije.

ČUVENI KARNEVAL

Ove godine se čuveni karneval, koji svake godine poseti približno tri miliona ljudi, održava od 27. januara do 13. februara. U palatama se održavaju balovi za koje ulaznica košta i po 500 dolara, ali nema potrebe za tim jer u ovo doba ceo grad postaje pozornica, pa ćete na ulicama na svakom koraku videti kostimirane ljude sa maskama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak