Ko brine o porodiljama i bebama u Vojvodini?

Radio 021 10.01.2018 18:46
Ko brine o porodiljama i bebama u Vojvodini?


Novom Sadu nedostaje jedno gradsko porodilište, kako bi medicinsko osoblje moglo da se na najbolji način posveti budućim mamama, jedan je od zaključaka specijalista u Vojvodini, koji svakodnevno porađaju žene širom Vojvodine u Betaniji.Zbog čega je beba plava kad se rodi, da li je normalno da odmah ne plače, gde borave majke u porodilištu i ko roditelje uči osnovama nakon dolaska kući s bebom neka su od pitanja koja su buduće mame imale na tribini koju je, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, nedavno organizovao Bebac.
 
Cilj razgovora sa pomalo uplašenim budućim roditeljima je razbijanje mitova i zabluda o majčinstvu, u vremenu kada je putem interneta i "od usta od usta" šire informacije koje često nisu tačne. Glavna babica porođajne sale u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV Mirjana Voratović poručila je da je osnovni savet mama u Betaniji - slušanje. Ona je pojasnila mamama da bebe u utrobi borave na oko 36 stepeni, a po rođenju se nađu na nešto više od 20 stepeni. To je, navodi glavna babica, veliki šok za bebe, te su stoga plave. Kako je dodala, nema problema da beba bude odmah data majci na grudi - jer je kontakt "koža na kožu" jako bitan, ali je još bitnije prvo utvrditi da li je beba potpuno zdrava.
 
"Nakon što bebe, ako postoji potreba, okupamo, sve mame dobiju svoje na grudi. Ako imamo mogućnost, mama će bebu dobiti već u prvih dva sata života, a naročito je bitan prvi podoj. Naša prva namera je da vas prvo dovedemo do mekanog kreveta, jer nam treba tvrdi krevet za ostale buduće mame", navela je Voratović, koja 36 godina radi u Betaniji.
 
Specijalista neonatolog Anđelka Ristivojević poručila je mamama, ali i tatama, da se u Betaniji radi takozvani "brzi otpust" porodilja, nakon 48 ili čak 24 sata, ako se ispune svi uslovi tj. i beba i mama su potpuno zdrave. Ona je poručila da bi postojanje gradskog porodilišta značilo bolju negu Novosađanki, a s obzirom na to da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo ustanova tercijarnog nivoa, koja se ne bavi samo porođajima. "Kada se uzmu u obzir svi uslovi, zaista radimo najbolje što možemo i naše mame to osećaju. Ipak, žene koje dođu budu pod uticajem stresa i hormona, te ih i mi razumemo i gledamo da se prema njima pažljivo odnosimo", poručila je Ristivojević.
 
Dve sagovornice naglasile su da majke ne treba da donose previše stvari u Betaniju - dovoljne su pelene, ulošci i nešto ličnog pribora. Sve ostalo potrebno za boravak mogu da donesu članovi porodice.
 
Specijalisti u Betaniji nisu strogi zagovornici kupanja beba - dovoljno je posušiti je toplim peškirom ili pelenama, kako beba ne bi gubila toplotu. Kad se beba kupa, nije da se samo rashlađuje, već se sa kože skida vrlo potrebna i korisna sirasta mast, koja sadržio biološke materije za zdravu kožu i imunitet bebe. "U zemljama na Zapadu se sirasta mast ne skida sa beba jer daje imunološki faktor, beba se kolonizuje s bakterijama koje se nalaze u porođajnom kanalu majke i imuni sistem biva postepeno jači. Ipak, bebe se obavezno kupaju ako utvrdimo neke probleme - da plodova vodica zaudaram da je krvava ili ima neki drugi problem", poručila je prof. Ristivojević.
 
Mirjana Voratović dodala je da mleko ne nadolazi svim majkama u isto vreme, već izuzetno zavisi od nivoa stresa, uslova porođaja, dolaska kući i slično. Ipak, mleko će krenuti i nekad je potrebno da majke, naročito prvorotkinje, budu strpljive i sigurne.
 
A kad beba dođe na svet i porodica stigne kući, prva osoba od pomoći im je patronažna sestra. O tome je pričala Kristina Nedeljković, načelnica Patronažne službe Doma zdravlja "Novi Sad", koja je budućim mamama naglasila da su prvih 1.000 dana života najbitniji. Kako je pojasnila, služba patronaže obilazi trudnicu jednom toko mtrudnoće, a potom dolazi po porođaju kako bi roditelje naučila specifičnostima kupanja, dojenja i brige o pridošlom članu porodice.
 
"Najbitnije je da prvi dan po dolasku u dom maksimalnu pažnju i ljubav posvetite svojoj bebi i da sa njom uživate. U prvoj poseti sestre ćemo se upoznati sa početnim koracima, a već nakon četvrte posete bi roditelji trebalo da znaju da sami pravilno okupaju bebu, nahrane je i sve ostalo. Naravno, mi smo uvek tu da odgovorimo na vaša pitanja. Često pitanje je koliko često treba kupati bebu, a odgovor je na svaka tri dana, kako se ne bi razvila suva koža", objasnila je Nedeljković.
 
Patronažna služba od izabranih ginekologa Doma zdravlja "Novi Sad" dobija podatke o trudnicama koje su prijavljene kod državnih ginekologa. Patronaža nema podatke o trudnicama koje se vode kod privatnih ginekologa, zbog čega je potrebno prijaviti se na sajtu Doma zdravlja i tako ući u proceduru zakazivanja patronažnih poseta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak