Holivudske velike male laži: Šta je ko rekao na dodeli Globusa

Blic 10.01.2018 17:14
Holivudske velike male laži: Šta je ko rekao na dodeli Globusa


- Dobro veče, dame, i pretekla gospodo. U 2018. marihuana je dozvoljena a seksualno uznemiravanje konačno nije. Biće ovo dobra godina. Došlo je novo doba...Ovako je Set Majers, domaćin večeri, otvorio 75. dodelu Zlatnog globusa koja je više ličila na politički miting nego na uobičajenu paradu zanosnih figura, sveže zategnutih lica i deklamovanja dosadnih zahvalnica. Ovoga puta prisutni su rešili da pošalju mnogo ozbiljniju poruku.

Majers je ovako obrazložio stav da je došlo novo doba:

- To mogu da kažem jer je dosta vremena prošlo od kada se jedan belac osećao nelagodno u Holivudu. Za nominovane muškarce ovo će verovatno biti prvi put za tri meseca da neće biti prestravljeni ako neko izgovori njihovo ime naglas.

Podstaknute sve hrabrijim žrtvama seksualnog i drugog vida maltretiranja koje izlaze u javnost, uz haštag #MeToo (I ja), kao i nedavnim formiranjem Udruženja "Time's Up" (Vreme je (isteklo)) za borbu protiv zastrašivanja i zlostavljanja u radnom okruženju, poznate žene su se dogovorile da u znak solidarnosti nose crno a umesto nabrajanja brendova koje imaju na sebi da pričaju o ovom problemu jasno i glasno: i na crvenom tepihu, i na podijumu i iza scene... svuda gde njihov glas može da se prenese daleko, i van Holivuda. Od kada postoji fabrika snova je tajna da su žene tretirane kao roba i da je dobijanje uloge često išlo uz zahtev za seksualnu uslugu. Međutim, od kada je par hrabrih žena u oktobru odlučio da razotkrije „nedodriljivog” Harvija Vajnstina kao seksualnog predatora, javilo se na stotine i žena i muškaraca koji su izneli svoja traumatična iskustva iza scene najglamuroznije filmske industrije. Poput šumskog požara, ispovesti su stizale sa svih drugih strana: iz sveta politike, sporta, klasične muzike i baleta, medija... Na površinu je isplivalo ono što smo svi znali ali smo se plašili da priznamo: seksizam je duboko ukorenjen u svakoj pori društva i toliko uobičajen da je teško napraviti razliku gde bezazleni flert prestaje a seksualno uznemiravanje počinje.

Upravo iz želje da se priča o omalovažavanju i nepoštovanju žena više ne uzima zdravo za gotovo, predstavnice Holivuda odlučile su da jedan od najvažnijih događaja u svetu zabave (posle Oskara) pretvore u političku govornicu.

Holivudske velike male laži: Šta je ko rekao na dodeli Globusa

Nekoliko glumica je na dodelu došlo u pratnji aktivistkinja iz pomenutih oblasti. Meril Strip je dovela Ai-Džen Po, direktorku Nacionalnog udruženja zaposlenih, Mišel Vilijams Taranu Berk, osnivačicu pokreta #MeToo još 2010. koji je zbog Vajnstina dobio novi zamajac a Ema Votson Marai Larasi, izvršnu direktorku britanske feminističke organizacije „Imkaan” za borbu protiv zlostavljanja pripadnica etničkih manjina...

Kada je izašla na scenu da preuzme nagradu za najbolju glumicu u drami (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Franses Mekdormand je, između ostalog, rekla:

- Obično svoje političke stavove zadržavam za sebe ali je zaista divno što sam večeras u ovoj prostoriji i što sam deo tektonskih promena u strukturi moći u našoj industriji. Verujte mi: žene ovde nisu večeras doše zbog hrane već zbog onoga što su napravile – rekla je ona.

Holivudske velike male laži: Šta je ko rekao na dodeli Globusa

Nikol Kidman, koja u nagrađenoj mini-seriji „Nevine laži” (Little Big Lies) igra žrtvu porodičnog nasilja, izrazila je nadu da će serija nastaviti da rasvetljava probleme i izazove sa kojima se žene suočavaju i na poslu i kod kuće.

- Verujem i nadam se da možemo da isprovociramo promenu pričama koje pričamo i načinom na koji ih pričamo – rekla je Nikol.

Njena partnerka u seriji i dobitnica Globusa za sporednu ulogu, Lora Dern, priznala je da je mnogima rečeno da ne talasaju.

- Ta kultura ućutkivanja je bila sasvim normalna. Apelujem na sve nas ne samo da podržimo one koje su imale loša iskustva i bile dovoljno hrabre da kažu svoju istinu, već da ih zaštitimo i ponudimo im posao. Da vaspitavamo svoju decu da kažu sve što im je na duši, bez straha od odmazde – poručila je Dernova sa pozornice.
Predsednica Udruženja stranih dopisnika iz Holivuda (koje dodeljuje Globuse), Meher Tatna, objavila je da će ova organizacija pokloniti milion dolara Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara i Komitetu za zaštitu novinara kako bi pomogla u odbrani prava novinara da izveštavaju bez zazora od osvete. Novinari „Njujork tajmsa” i „Njujorkera” koji su prvi objavili optužbe na račun Harvija Vajnstina govorili su o taktici zastrašivanja korišćenoj da ih spreče da objave članke i istakli da sloboda medija generalno godinama nije u centru pažnje.

O ovome je govorila i Opra Vinfri, prva tamnoputa žena dobitnik nagrade Sesil B. De Mil za životno delo. Ona je iznela oštru kritiku i na račun rasne nepravde i sekusalnog zlostavljanja i poslala najupečatljiviju poruku večeri.
- Izveštavanje apsolutne istine pomaže nam da iskorenimo nepravdu i korupciju. Danas cenim medije više no ikad u ovim burnim komplokovanim vremenima. Istina je najmoćnije oružje koje imamo – rekla je Vinfrijeva, a potom se okrenula još jednoj gorućoj temi.

- Ove godine smo mi, žene, smo postale vest. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nije samo stvar industrije zabave, ono prevazilazi kulturu, veru, rasu, politiku i radno okruženje. Žene su godinama trpele nasilje jer su, poput mje majke, morale da nahrane decu i da plate račune. Previše dugo one koje su se usudile da kažu istinu niko nije čuo i nije im verovao. Ali takvima je isteklo vreme.

Želim da sve devojčice koje ovo gledaju sada znaju da je nov dan na horizontu. I kada taj dan konačno svane, to će biti zasluga mnogih veličanstvenih žena i nekih prilično fenomenalnih  muškaraca koji se bore za to da dođe vreme kada niko nikada više neće morati da kaže #MeToo (i ja) – poručila je Opra.

Holivudske velike male laži: Šta je ko rekao na dodeli Globusa

Upitana, iza scene, kako vidi stanje u svetu godinu dana nakon izbora Donalda Trampa i vatrenog gvora Meril Strip na 74. dodeli Globusa, Vinfrijeva je bila optimistična:

- Kada se nešto zaista negativno kuva, postoji i direktna suprotna reakcija. Kada se desi nešto veliko kao što je Harvi Vajnstin, tu je i prilika za promenu. Kako da iskoristimo trenutak da se uzdignemo, umesto da nastavimo da budemo žrtve? Setimo se Resi Tejlor, crne žene iz Alabame koju su 1944. silovala šestorica belaca. To je pokrenulo pokret za građanska prava Roze Parks i ona je isterala pravdu za Tejlorovu. Ovo se već dugo dešava. Toliko je žena ćutalo jer nije imalo utočište. Sada kada smo se ujedinile kao jedan glas, ohrabrujuće je što takve žene mogu da se osećaju kao da ima ko da ih sasluša – zaključila je Opra.

Na ovakvoj dodeli nagrade su pale sasvim u drugi plan, iako nije bilo većih iznenađenja. Neizvesnost u trci za Oskara ostaje, jer i dalje nema istaknutog favorita, a najveći pobedik večeri bio je Gari Oldman (Najmračniji čas) koji je izabran za najboljeg glumca u veoma oštroj konkurenciji u vidu Danijela Dej-Luisa, Denzela Vošingtona, Toma Henksa i Timotija Šalamea.

Ovo, inače, nije bio prvi put da su neka dodela i crveni tepih pre nje bili politički obojeni. Godine 2003. Oskari su održani samo nekoliko dana po izbijanju rata u Iraku i brojne zvezde su nosile crne haljine, a 1942, na prvoj dodeli Oskara od kada je SAD ušla u Drugi svetski rat, zvanicama je rečeno da se ne obuku previše svečano.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak