Kanli kula i klizi i puca

Novosti 10.01.2018 16:38
Kanli kula i klizi i puca


Klizište velikih razmera vuče poznatu hercegnovsku pozornicu ka moru. Ne može biti obnovljena bez zaustavljanja pomeranja tlaKLIZIŠTE velikih razmera, poznatu srednjovekovnu hercegnovsku tvrđavu Kanli kulu, na kojoj se nalazi jedna od najlepših otvorenih pozornica na Meditranu, učinilo je sasvim nestabilnom, a sve su uočljivije i šire pukotine na njenim zidinama.

Otud zaključak stručnjaka da rekonstrukcija Kanli kule ne može biti obavljena, a da prethodno ne bude završena sanacija klizišta koje zahvata površinu od preko tri hektara, ili kompletnu padinu od zgrade "Elektrodistribucije" na jadranskoj magistrali do Crkve Sv. arhanđela Mihajla na Belavisti. Istraživanje su obavili, na zahtev Direkcije javnih radova, firme "S. M. N. L." d.o.o. iz Podgorice, "MonteCEP" iz Kotora i podgorički Institut za građevinarstvo.

Podsetićemo, inicijativa za sanaciju pokrenuta je sredinom 2015. godine i predloženo je da sredstva za tu namenu budu planirana u državnom kapitalnom budžetu. Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je potom urbanističko-tehničke uslove za izradu dokumentacije pa je i sanacija postala izvesnija. U Kapitalnom budžetu za prošlu godinu opredeljeno je 79.000 evra za izradu i reviziju Glavnog projekta rekonstrukcije - konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije ove tvrđave, kao i za početak radova.

Novljanin Boris Ilijanić, arhitekta i profesor na UDG u Podgorici, ističe da su projekti sanacije skupi, ali bi investitori mogli ući u privatno-javno partnerstvo, pod našim konzervatorskim uslovima, da bi se uz dobijanje novca iz IPA fondova evropske zajednice, krenulo u neki ozbiljan projekat. Član radne grupe za izradu projekta rekonstrukcije Kanli kule prof. dr Duško Lučić, iz Instituta za građevinarstvo, kaže da projekat sanacije celog klizišta, istražne radove u širem području sa projektom sanacije i sanacijom treba hitno završiti jer celo brdo klizi, a bez toga rekonstrukcija Kanli kule ne znači ništa i vrlo brzo bi se pojavile nove pukotine. Lučić naglašava i da su oštećenja na Kanli kuli vrlo ozbiljna ali i da ih ima na skoro svim objektima u blizini.

URAĐENO

DO sada je provereno postojeće stanje, ne računajući klizište i njegovo moguće aktiviranje. Obavljena je analiza konstrukcije Kanli kule i potvrđena njena nestabilnost, što zahteva ozbiljne mere sanacije, posebno ako se ima u vidu činjenica da je reč o trusnom području. Korak nakon ispitivanja i projektovanja, prema predlogu stručnjaka, trebalo bi da bude praćenje hidrološke godine, što traje 15 meseci, pa, ako tada teren bude miran i stabilan, može početi i sanacija drevne hercegnovske tvrđave.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak