Postupak protiv Mire Marković zastareva tek za 12 godina

RTS 10.01.2018 14:36
Postupak protiv Mire Marković zastareva tek za 12 godina


Pojedini mediji pogrešno su "izvestili" o zastarelosti postupka protiv Mirjane Marković i njenom mogućem povratku u zemlju, pogrešno tumačeći sudsku odluku u procesu, kojim je i ona obuhvaćena.Međutim, krivični postupak protiv nekadašnje predsednice JUL-a Mire Marković zbog zloupotrebe u vezi sa stanovima Vlade Srbije i dalje je u toku, a zastarevanje krivičnog gonjenja supruge Slobodana Miloševića neće nastupiti narednih 12 godina.

Kako kaže portparolka Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković, za Markovićevom su takođe "i dalje na snazi poternica i rešenje o određivanju pritvora iz 2005. godine".

Pojedini mediji su danas preneli da je postupak protiv Markovićeve, koja je u bekstvu od 2005. godine, zastareo u decembru 2017, ali to nije tačno, navode u sudu.

Naime, Viši sud je 28. decembra 2017. doneo u tom slučaju, u kome se Markovićeva tereti sa još devet optuženih, odbijajuću presudu u odnosu na pojedina krivična dela za koja je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, a za koja se terete Živka Cica Knežević, Milošević Milutin, Batina Miloš i Perić Zoran, rekla je Stankovićeva.

Za dela za koja zastarelost nije nastupila, postupak protiv njih će biti nastavljen.

Stankovićeva je istakla da se protiv Markovićeve postupak i dalje vodi, i da poternica ostaje na snazi.

Markovićeva se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Prema zakonskim pravilima o zastarevanju, krivično gonjenje za krivično delo koje je Markovićeva prema optužnici izvršila 2000. godine, zastareva za 30 godina od izvršenja.

To znači da bi krivično gonjenje Markovićeve moglo da zastari tek za 12 godina.

Njoj se inače sudi u odsustvu jer nije dostupna pravosudnim organima Srbije, a u Rusiji je dobila politički azil.

Suđenje se u ovom slučaju nastavlja sutra pred Višim sudom, a krivični postupak protiv optuženih počeo je još 2002. godine.

Optuženi u ovom slučaju za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su nekadašnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i Mira Marković.

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je zbog zastarelosti obustavljen pre nekoliko godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak