Ružić: Krajnje vreme da Amfilohije bude kažnjen

Radio 021 10.01.2018 11:38
Ružić: Krajnje vreme da Amfilohije bude kažnjen


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić ocenio je danas da je "krajnje vreme" da Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrekne sankcije mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zbog izjave u kojoj je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Kosova i Srbije".Ružić je za RTS rekao da je mitropolit tom izjavom pokazao neodgovoran odnos prema "državnom interesu". 
 
"Dovoljno je ono što je patrijarh Irinej juče rekao o ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za naše nacionalne interese. Ako postoje sankcije na Sinodu SPC, mislim da je došlo krajnje vreme da Amfilohije bude sankcionisan", rekao je Ružić.
 
Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije pre ekoliko dana izrazio je bojazan da politika Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".
 
"S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio", kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.
 
Mitropolit SPC je saopštio da je "Apel za odbranu Kosova i Metohije", a čiji je on jedan od potpisnika, napisan "zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave".
 
"Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji... Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel", objasnio je Amfilohije.
 
Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak