Gradonačelnik Novog Sada pozvao građane da mu šalju mejlove podrške

B92 09.01.2018 20:24
Gradonačelnik Novog Sada pozvao građane da mu šalju mejlove podrške


Kabinet Miloša Vučevića gradonačelnika Novog Sada pozvao je građane da mu iskažu podršku elektronskom poštom u "ratu" koji je proglasio sa pravosudnim organima, a koji je počeo nakon njegovih kritika rada sudija.Potpredsednik Srpske napredne stranke i prvi čovek Novog Sada rekao je da se neće izviniti "zbog istine koju je izneo", kada je "kao pravnik i običan građanin" pitao sudije "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast", posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu.

"Svako ko želi da prokomentariše gradonačelnikov stav ili nezapamćenu medijsku hajku koja se digla zbog slobodnog izražavanja njegovog mišljenja, da uputi izraze podrške ili kritiku upućenu svom, pre svega sugrađaninu, i gradonačelniku Milošu Vučeviću, može to da uradi slanjem mejla putem dve adrese elektronske pošte milos.vucevic@novisad.rs i gradonacelnik@novisad.rs", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su građani uputili veliki broj poziva Kabinetu gradonačelnika, kao i veliki broj "masovnih pisanih iskaza usmerenih ka gradonačelniku". Jedino nije pojašnjeno zašto Vučević traži podršku kao gradonačelnik ako je izneo kritike kao pravnik i građanin.

- Nekoliko stotina građana iz svih krajeva Srbije mi se javila od juče. Ogromna većina podržava i izražava neki vid olakšanja što je javno rečeno ono što vide, osećaju, ili doživljavaju poslednjih decenija. Svestan sam da se ovo verovatno neće dobro završiti po mene, ali sam spokojan jer me narod podržava. Hvala svima koji su i javno rekli da sam izneo istinu, kao što su predsednik Vučić i premijerka Brnabić, ali i mnogi drugi - izjavio je Vučević za "Blic".

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u utorak pred Višim sudom u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd. Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu odgovornog lica.

- Izjava Vučevića, ali i stavovi predstavnika izvršne koji ga svi redom brane, pokazuju da smo ušli u opasnu fazu u pravosuđu - rekao je Miodrag Majić, sudija i član udruženja CEPRIS.

On smatra da je posebno opasna naknadna izjava o otuđenosti pravosuđa od naroda i države, kojom se šalje poruka da sudovi nisu potrebni, pored naroda i tumača narodne volje – a to su političari na vlasti.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao je da je “građanin“ Miloš Vučević rekao istinu u izjavi povodom presude bivšem ministru Predragu Bubalu. Premijerka Ana Brnabić kazala je da razume potpredsednika SNS Miloša Vučevića.

S druge strane, na izjavu Vučevića reagovala je pravosudna struka, koja je kritikovala njegov stav.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak