Vazduh i dalje veoma zagađen širom Srbije

Blic 09.01.2018 20:12
Vazduh i dalje veoma zagađen širom Srbije


Drugog radnog dana nakon Božića vazduh je i dalje veoma zagađen širom Srbije, a od četiri "najkritičnije" lokacije, tri su u Beogradu. Ono što je zabrinjavajuće je to što je reč o česticama prašine koja je odgovorna za prevremenu smrt više od 5.400 ljudi godišnje u Srbiji!Reč je o PM 10, materiji koja se, kako objašnjava Andrej Šoštarić fizikohemičar iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

- U pitanju je izuzetno sitna prašina manja od deset mikrometara, to su suspendovane čestice koje su problem baš zato što su sitne, jer se ne zadržavaju u nosu, već prodiru u pluća i zato su neprijatne organizmu - kaže Šoštarić.

Kako dodaje, ova čestica nije vidljiva, a mi je prepoznajemo kao pojačan miris smoga, a do teskoba može doći samo ako je koncentracija izrazito povećana.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je i dalje na najvišem, petom stepenu zagađenja ("jako zagađen") na dva merna mesta u prestonici - na Starom gradu i u Ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu.

Šoštarić kaže da je PM 10 problem u Beogradu, kao i u svim drugim velikim gradovima, koje nastaju sagorevanjem fosilnih goriva (saobraćaj, individualna ložišta) i to najviše kao posledica meteoroloških uslova koji su podrazumevali visok vazdušni pritisak i odsustvo vetra i padavina, što je uzrokovalo da se zagađujuće supstance zadržavaju u nižim slojevima atmosfere. Kako se zimi intenziviraju ove aktivnosti ,tokom grejne sezone raste i zagađenost vazduha.

- Visok pritisak i nedostatak vetra doprineli su u protekla dva, tri dana da kvalitet vazduha opadne - kaže Šoštarić.

Prema podacima stručnjaka iz Hemijskog fakulteta u Beogradu, poreklo grubih suspendovanih čestica je dvojako, kako urbano tako i ruralno. Osnovni izvori su motorna vozila, peći za sagorevanje ogreva, prašina sa gradilišta, prašina sa odlagališta i deponija, prašina iz poljoprivrednih regiona, požari, industrijska postrojenja (termoelektrane, postrojenja za prženje rude, cementare...) kao i vetrom podignuta prašina.

Međutim, za poboljšanje situacije "zaslužna" je košava, koja je danas protutnjala Vojvodinom, prestonicom, ali i drugim delovima zemlje.

Šoštarić dodaje da nam sledi period kada će vazduha biti boljeg kvaliteta.

- Pojava vetra doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha, i u skladu sa vremenskom prognozom koja predviđa trajanje košave i u narednih nekoliko dana, očekuje se da vazduh u Beogradu bude dobrog kvaliteta sa niskim koncentracijama zagađujućih supstanci - kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u proteklih 24 sata koncentracija suspendovanih čestica (PM10) na Starom gradu iznosi 75.43 mg/m3, dok je na Novom Beogradu situacija lošija, sa 106.46 mg/m3.

Vazduh jako zagađen i na zapadu i jugu zemlje

Vazduh i dalje veoma zagađen širom Srbije

Na mernom mestu u Kosjeriću u proteklih 24 sata koncentracija suspendovanih čestica iznosi čak 138.68 mg/m3, čak duplo više nego u centru Beograda.

"Najkritičnija" situacija je u Nišu, gde je u mernoj stanici IZJZ Niš izmerena koncentracija PM10 od čak 152,56 mg/m3.

U prvim danima januara 2018. godine došlo je do umerenog prekoračenja graničnih vrednosti i za parametre azot dioksida (NO2) u Bulevaru despota Stefana u Beogradu. Međutim, u odnosu na jučerašnji dan, situacija se na mernoj stanici u Bulevaru despota Stefana poboljšala, a koncentracija azot-dioksida i PM 10 sada je okarakterisan brojem četiri, ili kao "zagađen".

Četvrti stepen zagađenja je i u Starčevu (Pančevo), gde je koncentracija PM10 52,68 mg/m3 i u Vranju, ali u ovom gradu je znatno povećana količina ugljen monoksida (6,85 mg/m3).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak