Mihajlović: Ne bi bilo loše da se održe i vanredni parlamentarni izbori

NoviMagazin 09.01.2018 18:32
Mihajlović: Ne bi bilo loše da se održe i vanredni parlamentarni izbori


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da danas da ne bi bilo loše da se održe i vanredni parlamentarni izbori, zajedno sa beogradskim."Uz gradske izbore i uz ovakve izjave opozicije koje slušamo prehodnih meseci, ne bi loše da imamo i prarlamentarne izbore", rekla je Mihajlović novinarima na beogradskom aerodromu.

Ona je rekla da treba još jednom pokazati da građani glasaju za rezultate.

"Građani glasaju kada vide da radite za svoju zemlju, da činite sve što možete da aerodrom, putevi i budžet budu stabilni, a ne radite kao što su radili neki pre nas, polazeći od toga da li možete negde da se nađete ili utalite", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla i da ne zna koji će tačno biti dnevni red sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, koja će sutra biti održana, ali da će reći svoje mišljenje vanrednim parlamentarnim izborima, ako to bude tema.

Mihajlović: Ugovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma u naredna meseca

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će u naredna dva meseca biti potpisan ugovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" francuskom kompanijom Vensi erpor (Vinci Airports) i ocenila da je izabrana najbolja ponuda u datim tržišnim uslovima.Ona je novinarima na beogradskom aerodromu rekla da će koncesija omogućiti nove investicije i dalji razvoj aerodroma.

Navela je da će ugovor o koncesiji doneti 501 milion evra prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona evra novih investicija za beogradski aerodrom, što predstavlja važan korak ka njegovom još bržem razvoju u budućnosti.

Dodala da je iznos investicija koji predviđa koncesija toliki da postojećom dinamikom ne bi mogao biti dostignut ni za 60 godina.

Dodala je da investicije i razvoj aerodroma, kao najbrže rastućeg u regionu, donosi dobro Srbiji.

"Donosi ne samo znanja, već nove investicije, veći broj putnika, rekonstrukciju postojeće piste, investicije od 732 miliona evra", rekla je ona.

Mihajlović je istakla da danas ne bi moglo da se govori o koncesiji da se uporedo nije radilo na podizanju nove nacionalne kompanije i razvoju aerodroma.

"Do oktobra 2013. imali smo Jat, koji je do tada beležio 74 miliona evra gubitaka, imao desetak aviona, leteo na 26 destinacija i zapošljavao 1.500 radnika.  Formiranjem Er Srbije dobili smo zdravu kompaniju koja posluje pozitivno, zapošljava skoro 2.600 radnika, leti na oko 40 destinacija i presudno je doprinela povećanju broja putnika na beogradskom aerodromu", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da Vlada Srbije nijednog trenutka nije razmišljala o prodaji beogradskog aerodroma, već isključivo o tome kako da se na najbolji način iskoristi strateški položaj Beograda i Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja.

"Vazdušni saobraćaj funkcioniše po svim evropskim standardima i mi smo u toj oblasti već danas deo Evropske unije", rekla je ona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević rekao je da je sadašnje poslovodstvo u protekle četiri godine ostvarilo rezultate koji predstavljaju dobar temelj za budućeg koncesionara i podsetio da je profit aerodroma za četiri godine povećan sa 140.000 evra na 29 miliona evra, ili više od 200 puta, da je četiri puta povećana vrednost akcija, a vrednost aerodroma više od deset puta.

"Za protekle četiri godine investirali smo šest milijardi dinara sopstvenih sredstava u razvoj i investicije, povećali kapacitet aerodroma sa pet na 7,5 miliona putnika, primili rekordna 5,34 miliona putnika u 2017", rekao je Vlaisavljević.

On je zahvalio potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu na podršci u razvoju ovog preduzeća, a posebno na pomoći prilikom zapošljavanja oko 600 radnika koji su duže od decenije radili preko omladinskih zadruga.

Pre obilaska Aerodroma "Nikola Tesla", potpredsednica Vlade obišla je i Centar kontrole letenja u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore za koji je direktno vezano svakodnevno funkcionisanje beogradskog aerodroma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak