Proslava Dana Republike Srpske

RTS 09.01.2018 15:20
Proslava Dana Republike Srpske


Nizom manifestacija se u Banjaluci, ali i celoj Republici Srpskoj, obeležava Dan RS. Manifestacijama prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i sveta. Rukovodstvo Srbije predstavljaju Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković.Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske najavio da će uskoro biti donet novi Ustav Srpske i poručio da niko ne može da im zabrani pravo na referendum.

"U narednom periodu ćemo na referendumu doneti u novi Ustav Republike Srpske, koji je već delom napisan i usklađuje se sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

Kako je rekao, pravo na referendum je odraz narodne suverenosti i toga se Srpska nikada neće odreći.

"Naprotiv, svaki put kada ocenimo da je ugrožena suštinska osnova Republike i njeno neotuđivo pravo - tražićemo odluku naroda, nećemo biti avanturisti i srljati u nezivesnost, već ćemo čekati jedinstvo svih političkih subjekata i partija u Srpskoj oko tog pitanja", istakao je Dodik.

Naglasio je da je referendum njihovo ustavno i zakonsko pravo koje im niko ne može oduzeti, pošto je garantovano najvišim dokumentima UN, Poveljom koja narodima daje pravo na samoopredeljenje.

"A, naš narod upravo ima to pravo", poručio je predsednik Srpske.

Dodik je rekao da, iako mnogi pokušavaju drugačije da prikažu, Srpska nema problem sa BiH ali onako kako je parafirano po Dejtonu i potpisano u Parizu.

Podsetio da je Republika Srpska osnovana na današnji dan pre 26 godina, ali da ona postoji mnogo duže, kao i da je nastala iz želje našeg naroda da živi u slobodi i miru.

Poručio je i da će se Republika Srpska uvek odupirati tuđinskoj vlasti.

Predsednik Dodik je, nakon liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja – koju je služio patrijarh srpski Irinej – sve pozvao na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih.

"Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da politička volja srpskog naroda za državom ne datira samo od trenutka raspada bivše Jugoslavije, već da su slobodarske ideje na ovim prostorima poznate kroz istoriju.

Dodao je da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica, što potvrđuje i činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organizuju određene akcije u Srpskoj.

"Republika Srpska može da prihvati i podnese stavove koji su bukvalno protiv nje. Ponosni smo ponosni na našu demokratiju i institucije", zaključio je Dodik.

Predsednik RS je istakao da bi voleo da se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije.

Kada je reč o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda Srbije i Republike Srpske, Dodik je naveo da će ona formalno biti Aneks Sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske, koji će do polovine februara usvojiti i zajedno promovisati.

Dodik je istakao da deklaracija na institucionalan način uokviruje i daje odgovor na izazove i istorijske dileme, koje su neki pokušali da podmetnu u istoriji, da razbiju srpski identitet i korpus time što su Srbe u BiH zvali bosanskim Srbima.

"Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, deo jednog jedinstvenog naroda, sa jednim jezikom i kulturom", naglasio je Dodik.

Kaže da su eminentni stručnjaci iz Srbije i Srpske koji su radili na deklaraciji jedinstveni u oceni da je napravljen kvalitetan dokument, koji će usvojiti parlamenti Srbije i Srpske i tako na najbolji način institucionalno uvesti novu praksu i instituciju u srpski nacionalni život, gde god Srbi postoje.

Govoreći o činjenici da je određen i dan za odavanje počasti i pijeteta svim nevinim srpskim žrtvama od Jasenovca pa nadalje, Dodik je rekao da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čija je to bila ideja, te da vlade Srbije i Srpske zajednički obeležavaju pet događaja od opšteg nacionalnog značaja za Srbe.

Zahvalio je Vučiću na novoj dimenziji odnosa Srbije i Srpske, koji su motivisani vidljivom brigom Srbije za Republiku Srpsku i njenu bezbednost i razvoj.

Dodik je naveo da stav Vučića i Srbije o poštovanju Dejtona u BiH i saglasnost sa svim što se dogovore strane u BiH, Srpska i FBiH, daje Banjaluci širok okvir da upražnjava svoje pravo.

"Zadovoljni smo što Vučić nikad ne propusti priliku da kaže da voli Srpsku, a pogotovo što je više puta javno istakao da srpski narod nikada više neće doživeti akcije slične 'Oluji'. To nam daje osećaj sigurnosti i zahvalnosti", istakao je Dodik.

Komentarišući poruke iz Sarajeva i od Bakira Izetbegovića o obeležavanju Dana Republike, Dodik je rekao da Srpska nije nastala na sudu ili data voljom nekog iz Sarajeva, nego je izraz težnje i borbe srpskog naroda na ovim prostorima kroz istoriju.

"Mi smo u istoriji već imali dve srpske države, a sada imamo opet. To se ne sviđa nekima u Sarajevu, ali od njih ništa ne zavisi, njihova volja nije za nas u tom pogledu važna. Želimo da sa njima sarađujemo ako je moguće", naveo je Dodik.

Ocenio je da Izetbegović pokušava da vrati svoju izgubljenu poziciju nacionalnog lidera kod Bošnjaka i da otvori svaki problem sa Srpskom i Srbijom, ali i sa Hrvatskom, kako bi "vratio izgubljeni tron".

Kada je reč o referendumu o otcepljenju Republike Srpske, Dodik je dodao da se Srpska trenutno ne bavi nikakvim formalnim aktivnostima na tom planu i da razume šta znači unutrašnji i međunarodni faktor i kontekst za to pitanje.

Predsednik Srpske je naveo da je BiH samo teritorija, a ne država, i da će takva i biti "sve dok je sastavljena, ali čim se rastavi neće je biti".

"Mi nemamo nikave koristi od BiH i ne želimo da budemo u okruženju koje je neprijateljsko prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, a BiH je upravo takva", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske uručio je na svečanosti odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

"Ovaj period RS, ovih 26 zajedničkih godina, jesu godine kada smo ojačali, shvatili, postali samosvesni i odlučni da ne oklevamo u očuvanju naših prava, našeg ustavnog poretka, našeg Ustava, naše Republike. Zato svaki doprinos znanih i neznanih koji su priznanja dobili ili će dobiti, svakako znači da RS u kontinuitetu traje, da se bori, pokazuje privrženost miru, stabilnosti", poručio je Dodik.

RS je, dodao je, država srpskog naroda, ali je i široka i velika da prihvati sve druge i drugačije "koji žele da žive u miru sa nama".

Stefanović i Vulin se obratili građanima RS 

Rukovodstvo Srbije predstavljaju potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Nebojša Stefanović je u ime Vlade građanima i rukovodstvu RS poručio da će Srbija nastaviti da, zajedno sa Republikom Srpskom, gradi bolju budućnost za sve njihove građane.

"Nastavićemo sa investicijama, nastavićemo da budemo podrška jedni drugima jer je to najbolji način da osiguramo da svi ljudi koji ovde žive imaju čemu da se raduju. Naš cilj i naš najvažniji zadatak je da razmišljamo o tome kako da to bolje sutra odgovara svima. Mi poštujemo svoje komšije, poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali mi volimo Republiku Srpsku, volimo svoj narod i to pravo niko ne može da nam otuđi", rekao je Stefanović.

Nastavićemo da razmišljamo koji su to projekti koje treba zajednički da podržimo, šta je to što možemo da uradimo da možemo da osiguramo da i Republika Srpska i Republika Srbija budu jače svakoga dana, rekao je Stefanović uz konstataciju da samo snažna Srbija može da ostane garant Dejtonskog sporazuma.

Aleksandar Vulin je podsetio da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uvek i na prvom mestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije.

"Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom", rekao je Vulin čestitajući praznik građanima Republike Srpske.

Podsetio je da je RS nastala kao plod borbe, kao potreba srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi i poručio da zbog toga RS ima obavezu da čuva tekovine te borbe, da čuva dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima se obratio i Emir Kusturica, koji je rekao da treba očuvati jezik i jedinstvo.

"Jedan čovek kaže da oni koji znaju puno istinu – najviše lažu. Ja ću se nadovezati na to i reći da velike sile u odnosu na naš narod već sedam vekova provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoleona. Od tada mi trpimo razjedinjavanje sa našom slavenskom braćom", rekao je Kusturica.

Svečani defile u centru Banjaluke 

U centru grada je organizovan svečani defile sa više od 2.000 učesnika.

Počasni defile su činili pripadnici Policijske agencije Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbednosti Srpske.

Tu su bili i veterani, kao i predstavnici civilnih organizacija, fakulteta, studenti koji su proneli veliku zastavu Republike Srpske, sportisti i drugi. U defileu nije učestvovao Treći pešadijski puk oružanih snaga BiH.

Ulice Banjaluke su ukrašene zastavicama Republike Srpske i Srbije.

Svečanom defileu prisustvovao je veliki broj građana koji se sa zastavicama okupio duž Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Nakon toga, počela je svečana akademija, nakon čega će biti organizovan prijem u zgradi republičke vlade.

Proslavi prisustvuju i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Prisustvovao je i predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS preduzima pojačane bezbednosne mere povodom proslave 9. januara i poziva sve građane da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupšini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak