Nikolić odlikovan u RS: Od srca vam želim nezavisnost

B92 09.01.2018 16:14
Nikolić odlikovan u RS: Od srca vam želim nezavisnost


Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS". Nikoliću je dodeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju RS, piše N1 BiH.
 
"Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini", rekao je Nikolić.
 
Za deo međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem pod nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.
 
"Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Saveta bezbednosti o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsedniku Putinu... Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da 'ovim pečatimo sudbinu RS'. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio... Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu", rekao je Nikolić.
 
Kako javlja reporterka N1, Dodik je dodelio priznanja režiseru Emiru Kusturici, vicekancelaru Austrije Hans Kristijanu Štraheu, Marku Paviću, Mići Mićiću i drugima.
 
Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara ocenio kao neustavno, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i verske, biti obeležen dan RS.
 
Podsetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za sprovođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine sprovela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.
 
Vladu Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske predstavlja potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu na proslavi.
 
Na svečanosti povodom Dana Republike Srpske ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin podsetio je da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uvek i na prvom mestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije.
 
Ministar policije Nebojša Stefanović poručio da će Srbija nastaviti da sa Srpskom gradi bolju budućnost za građane i Srbije i RS. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak