Đurić: Nedolična izjava Amfilohija o Ani Brnabić

RTS 09.01.2018 13:10
Đurić: Nedolična izjava Amfilohija o Ani Brnabić


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je razočaranost zbog nove izjave Amfilohija Radovića navodeći da je mitropolit, u svom neprimerenom obračunu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na veoma nedoličan način napao i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.Mitropolit je, naime, u odgovoru generalnom sekretaru Predsedništva Srbije Nikole Selakovića da se bavi vradžbinama, rekao da je pitanje ko se bavi vradžbanima – on ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija", naveo je mitropolit u izjavi za podgorički Dan.

Marko Đurić je u saopštenju naveo da su nepristojne aluzije na račun Brnabićeve nedostojne jednog pravoslavnog vladike.

"Siguran sam ne odražavaju stav Srpske pravoslavne crkve", naveo Đurić.

Istakao je da premijerka Ana Brnabić, kao vredna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova vlade, koji danas, "uveren sam, dele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik".

"Apelujem na sve političke neistomišljenike da u javnim nastupima ne gube osećaj za pristojnost, a to se posebno odnosi na ljude čiji je zadatak da budu pastiri i staraju se o duhovnom zdravlju naroda", ukazao je Đurić.

Kako je ranije danas javila agencija Fonet, mitropolit Amfilohije je za portal In4s rekao da ni on ni crkva nikoga ne napadaju već izražavaju zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države.

Dodao je da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom".

Podvukao je da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu", ocenio je mitropolit.

Odbacio navode direktora Kancelarije za KiM da je dva puta držao opelo Vučiću.

"Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa", poručio je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije, i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912.godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak