Još jedna 'velika' godina za indekse na Vol stritu

Beta 09.01.2018 12:43
Još jedna 'velika' godina za indekse na Vol stritu


Vodeći indeksi na Vol stritu imali su konstantan rast tokom 2017. godine i oborili brojne rekorde, pošto su investitori bili ohrabreni obećanjem predsednika SAD Donalda Trampa da će smanjiti poreze i sprovesti deregulaciju.Njihovom dobrom raspoloženju doprineli su i jak ekonomski rast širom sveta i izostanak znakova inflacije, navodi današnji "Njujork tajms".

Posle izbora Trampa za predsednika novembra 2016. godine, berzanski indeksi su naglo pali, ali je ubrzo došlo do preokreta. U januaru 2017. godine zabeležen je oštar rast, zahvaljujući nadama da će Trampovo obećanje o poreskoj reformi podstaći profite kompanija.

Indeksi su bili imuni i na niz geopolitičkih previranja, od tenzija izmedju SAD i Severne Koreje do istraga o povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom.

Kada je krajem godine postalo jasno da će Kongres SAD usvojiti poresku reformu, najveću u poslednjih 30 godina, bio je to vetar u ledja daljem rastu indeksa i obaranju rekordnih nivoa.

Rast na berzama traje više od 3.200 dana i jedan je od najdužih zabeleženih. Počeo je u martu 2009. godine, podstaknut uverenjem da će agresivna politika Federalnih rezervi zaustaviti pad indeksa. Njihov aktuelni osmogodišnji rast nalik je jedino periodu rasta od 1987. do 2000. godine.

Najbolje rezultate na Vol stritu 2017. godine imale su tehnološke kompanije, čija je vrednost u proseku porasla 34 odsto. Najpoznatije kompanije u tom sektoru, kao što su Gugl i Fejsbuk, nisu pak na vrhu liste, već su to nešto manje firme kao što su kompanija za elektronsko plaćanje Pejpal i proizvodjač interaktivnih kompjuterskih igara "Ektivižon blizard".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak