Orban: Nije to bio talas izbeglica već invazija

RTS 09.01.2018 08:59
Orban: Nije to bio talas izbeglica već invazija


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mađarski narod ne želi migrante i da vlada ne može da odbaci volju naroda u pogledu tako značajnog pitanja, istakavši da one koji pokušavaju da uđu u EU ne vidi kao muslimanske izbeglice, već kao "muslimansku invazivnu silu"."Kada su oni koji su 2015. stigli na granice Mađarske ušli u zemlju ilegalno, to nije bio talas izbeglica, već – invazija. Nikada nisam razumeo kako je Nemačka, primer discipline i vladavine prava za sve nas, mogla da slavi masovni ilegalni ulazak, anarhiju i haos kao nešto dobro", rekao je Orban nemačkom listu Bild cajtung.

U danas objavljenom intervjuu Orban je istakao da je u političkom smislu pitanje migracije problem Evropske unije, a u sociološkom je to, kaže, nemački problem.

"Svi migranti žele u Nemačku jer žele nemački život", istakao je mađarski premijer, prenosi MTI.

Konstatujući da je Nemačka uvek dočekivala migrante dok Mađarska nije, Orban kaže da Mađarska svoj udeo pruža tako što štiti granicu Šengen zone EU.

Prema njegovim rečima, u EU hrle ne muslimanske izbeglice već ekonomski migranti u potrazi za boljim životom, prelazeći četiri sigurne zemlje "koje nisu bogate koliko Nemačka, ali su bezbedne, i u kojima nisu morali da spasavaju živu glavu".

Naglasivši da mađarski narod ne želi migrante, Orban je rekao da je "to pitanje suvereniteta i kulturnog identiteta i da se mora sačuvati pravo na odlučivanje ko će živeti na tlu Mađarske".

Takođe je naveo da će veliki broj muslimanskih imigranata dovesti do paralelnih društava i da je "multikulturalizam iluzija, jer se muslimansko i hrišćansko društvo nikada neće povezati".

"Mi (Mađari) to ne želimo. I ne želimo da nas iko na to prisiljava", zaključio je Orban.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak