U Torontu praznici pod ledom

RTS 08.01.2018 19:00
U Torontu praznici pod ledom


Prvi pravi sneg u Torontu pao je uoči Nove godine, a jedva dvadesetak santimetara snežnog pokrivača ubrzo se zaledilo, jer se poslednjih deset dana temperatura kreće između 15 i 25 stepeni ispod nule.



Bele se pusti parkovi u Torontu, led je okovao obale Ontarijskog jezera, ali se još uvek čuje snažan huk Nijagarinih vodopada, iako je i njih okružio sneg i led.

Ni turisti ne odustaju pa se na stotine njih svaki dan naginje preko ograde ne bi li bolje videli čuvenu razglednicu i samo posle minut ili dva ostaju do pola mokri - poprskani ledenom izmaglicom vodopada.

Ulice Toronta i autoputevi su suvi i bele se od silne posute soli, ali se život odvija normalno.

Kanađani, uvek ljubazni i spremni za malo ćaskanja, prokomentarisaće „pravu zimu", i „ varljivo sunce" (jer je ova zima praćena sunčanim danima i uglavnom vedrim nebom), ali će vas ubrzo upitati da li ste videli kako je hladno čak i na Floridi, gde mnogi penzionisani Kanađani provode januar i februar. Ovdašnja štampa i elektronska izdanja vesti objavili su fotografije iguana koje, iznenađene hladnoćom, padaju sa drveća, pa eto teme za razgovor.

I dan pravoslavnog Božića pratila je suvomrazica, ali to vernike nije sprečilo da se upute ka nekom od hramova Srpske pravoslavne crkve da prisustvuju paljenju badnjaka i liturgiji.

Dan iza Božića završiće se dvonedeljni školski raspust, pa će ulicama Toronta nastaviti da krstare žuti školski autobusi. Da bi se oni otkazali, potrebna je prava nepogoda, oluja sa smetovima, na primer, ali ne i hladna, za Kanađane obična zima.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak