Bruka u TENT-u: Ko je sve muljao s javnom nabavkom

Mondo 08.01.2018 17:06
Bruka u TENT-u: Ko je sve muljao s javnom nabavkom


Komisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da su četiri privredna društva učestvovala u nameštanju javne nabavke za Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.U privrednom kriminalu uhvaćeni su MIP-RŠV iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina, koji su namestili posao remonta vagona marke "arbel".

U postupku koji je vodila po službenoj dužnosti, Komisija je utvrdila da su ta privredna društva dogovorila ponuđene cene i kaznila ih sa ukupno 10,9 miliona dinara.

"Time su zaključili poseban oblik restriktivnog sporazuma u smislu člana 10. st. 1. i 2, tačka 1, Zakona o zaštiti konkurencije", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Komisije, cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla, i to bez rizika da će u procesu nadmetanja s drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morao da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom.

"Posledica ovakvog dogovora između konkurenata - ponuđača u vezi sa ponuđenom cenom je eliminisanje konkurencije među njima, zbog čega bi TENT platio više za predmet nabavke nego što bi platio u uslovima konkurencije, a ujedno bi bio oštećen budžet Republike Srbije", precizirano je u saopštenju.

Postojanje restriktivnog sporazuma Komisija je utvrđivala na osnovu ekonomskih pokazatelja, kao što su statistički podaci i analiza ponuđenih cena, kao i identifikacija strukturnih indikatora tržišta, ali i na osnovu činjenica prikupljenih tokom nenajavljenog uviđaja i na drugi način i izvedenih i obrazloženih dokaza koji su potvrdili indiciju o postojanju dogovora između četiri ponuđača", navedeno je u današnjem saopštenju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak