Strah zvani "dizel", prodaja kola pala rekordno

B92 07.01.2018 19:03
Strah zvani "dizel", prodaja kola pala rekordno


Prodaja novih automobila u Britaniji pala je prošle godine za 5,7 odsto, što je najveći pad od 2009, objavila je britanska asocijacija proizvođača automobila.Razlog tome su neizvesnost povodom potencijalnih novih poreza na dizel vozila i slabljenje poverenja potrošača posle Bregzita, saopštilo je britansko Društvo proizvođača i prodavaca motornih vozila (SMMT), a prenosi agencija Rojters.

Tražnja za novim dizel automobilima je pala za 17,1 odsto, a budući da su pojedini kupci prešli na benzince prosečna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz novih vozila je porasla prvi put u dve decenije, navodi SMMT.

Ukupan broj prodatih novih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu je prošle godine dostigao cifru od 2,5 miliona, što je pad od 5,6 odsto u odnosu na nivo iz 2016. godine.

Za ovu godinu, predviđa se pad prodaje u rasponu od pet do sedam posto. Zvanični London je prošle godine najavio da će povećati porez na nova dizel vozila koja ne zadovoljavaju standarde o emisijama gasova. Prodaja automobila u Britaniji je ranije bila vodeći pokazatelj performansi ekonomije, a prošlogodišnji pad prodaje najveći je od 2009. godine, kada se tražnja za automobilima sunovratila posle finansijske krize.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak