Tradicionalno lomljenje česnice – najmlađi najsrećniji

RTS 07.01.2018 18:45
Tradicionalno lomljenje česnice – najmlađi najsrećniji


U Beogradu i ostalim gradovima širom Srbije po običaju se lomila česnica, a najsrećniji su izvukli po zlatnik.Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu Unija pekara organizovala je tradicionalno lomljenje česnice.

Lomljene su dve česnice – veća je imala prečnik metar i po, pripremana je četiri, a pekla se dva sata. U njoj su bila tri zlatnika i deset srebrnjaka.

Česnica prečnika metar i po lomljena je i u Kruševcu, ispred Sabornog hrama Svetog Đorđa. Tri zlatnika su pronašli Teodora, Natalija i Lazar.

Na česnici pekari su radili sedam sati, a Vladan Lukić, darodavac česnice iz pekare "Nana" kaže da je imala sedamdesetak kilograma, a pečena je sat i po vremena.

Teodora Stepanović je srećna jer je izvukla zlatnik, a, ističe, i u česnici kod kuće je pronašla dukat.

Grad Užice je u saradnji sa Crkvom prvi put ovog Božića organizovao ispred Crkve Svetog Đorđa lomljenje česnice prečnika preko dva metra, sastavljene od 1.600 kajzerica. Dukat je prvi pronašao učenik Kristijan Katić.

Česnicu je izradila i poklonila pekara "Sreten Gudurić". U česnici su se nalazila tri dukata, od kojih je dva poklonio Grad Užice, a jedan zlatara "Karat".

Građani su ispred česme Četiri lava u centru Sremskih Karlovaca lomili česnicu uz prisustvo vladike sremskog Vasilija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak