Sve se vrti oko Jerusalima: Arapska liga uzvraća Trampu

B92 07.01.2018 11:54
Sve se vrti oko Jerusalima: Arapska liga uzvraća Trampu


Arapska liga će tražiti međunarodno priznanje države Palestine s istočnim Jerusalimom kao prestonicom nakon priznanja SAD da je Sveti grad glavni grad Izraela.To je rekao jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Arapske lige Ahmedom Abulom Gejtom nakon razgovora u Amanu o statusu Jerusalima.

U razgovorima su učestvovali ministri spoljnih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Maroka i Palestinske uprave kao i državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužen za spoljne poslove.

"Postoji politička odluka da se prizna Jerusalim kao glavi grad Izraela i mi težimo da postignemo međunarodno političko rešenje da se prizna palestinska država s (istočnim) Jerusalimom kao njenim glavnim gradom", rekao je Safadi.

Abul Gejt je najavio da će se širi sastanak ministara spoljnih poslova arapskih zemalja održati krajem ovog meseca.

Kontroverzna odluka američkog predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je proteste u arapskim i drugim muslimanskim zemljama i odbačena je u neobavezujućoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Status Jerusalima je jedan od najvećih sporova u izraelsko-palestinskom sukobu. Izrael je anektirao istočni Jerusalim nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, ali Izrael tvrdi da je čitav Jerusalim večni glavni grad Izraela, dok Palestinci u istočom delu tog grada planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

Safadi je rekao da Arapi imaju tri glavna cilja, uključujući poništenje Trampove odluke.

"Prema međunarodnom pravu Jerusalim je okupirana zemlja", rekao je jordanski ministar.

Ranije u subotu jordanski kralj Abdulah Drugi sastao se sa arapskim diplomatama i rekao da se pitanje Jerusalima mora rešiti u okviru pravednog i trajnog mirovnog sporazuma Palestinaca i Izraelaca.

Jordan je drugi arapski sused, posle Egipta koji je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine, a takođe je zaštitnik svetih mesta u Jerusalimu.

U kraljevini su izbili protesti protiv Izraela i SAD nakon Trampove odluke koja je označena protivnom međunarodnom pravu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak