Posna trpeza i unošenje badnjaka: Ovako je region proslavio Badnji dan

Kurir 06.01.2018 23:32
Posna trpeza i unošenje badnjaka: Ovako je region proslavio Badnji dan


Sečom i prinošenjem Badnjaka pravoslavni vernici, koji Badnji dan i Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim hramovima širom regiona pripremaju se za večerašnje bdenje i sutrašnje obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - rođenje Isusa Hrista.Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. 

Sveštenstvo Eparhije banjalučke i brojni vernici danas su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekali badnjak, koji je pre toga tradicionalno pronesen ulicama.

Protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namesnik banjalučki, rekao je da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja Božić, kao praznika mira i radosti. Nakon što je otpevana pesma badnjaku, on je unesen u Hram, gde je okićen.

U Hramu Hrista Spasitelja predveče episkop banjalučki Jefrem služiće večernje i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice. Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Badnji dan obeležava se i u Prijedoru. U gradu na Sani, Badnji dan, slavi se od ranoga jutra. I poslednje pripreme za posnu, ali i božićnu trpezu u punom su jeku. I ove godine ispred hrama Svete Trojice u Prijedoru, Prijdorčani će dočekati centralni badnjak, koji će potom biti osveštan i naložen.

Badnji dan svečano se obilježava i u svim srpskim pravoslanim porodicama u Brčkom. 

Peku se pečenice, poslužuje se posna hrana i obavljaju pripreme za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Isusa Hrista - Božić.

U hramovima u Brčkom, biće služeno i večernje bogosluženje, a potom i tradicionalno nalaganje badnjaka.

Povodom obeležavanja Badnjeg dana, u svim crkvenim opštinama Srpske pravoslavne crkve na području opštine Gradiška danas je organizovano tradicionalno voženje badnjaka. Glavni gradski badnjak iz prigradskog naselja Žeravica krenuo je tačno u podne u obilazak gradskih i prigradskih naselja u Gradišci. 

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i ovaj Božić će dočekati podeljeni na one koji poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu i one koji su se priklonili nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. 

Godinama unazad već kanonska SPC i nepriznata CPC odvojeno pale badnjake, a ne retko tom prilikom je dolazilo do raznih incidenata, jer nekanonska crkva smatra da su njeni manastiri i crkve okupirani od srpske mitropolije u Crnoj Gori i da se u njima, kako kažu, ne vidi Hristos Gospod od srpskih svetitelja Nemanje, Save, Milutina, Lazara...

U Skoplju Badnji dan je obeležen donošenjem badnjaka nepriznate MPC na platou ispred crkve "Sv. Kliment Ohridski "u organizaciji Udruženja građanskih odbora za proslavu Božića.

Arhiepiskop Ohridski i Makedonije Stefan poručio da je svakom građaninu neophodno da ima mir s Bogom i mir u sebi i sa drugima, mir u radu i u životu. 

"Tamo gde nema mira, rađaju se nesporazumi među ljudima, ratovi i sukobi između naroda i država, nastaju moralne i socijalne krize niču sva zla koja, nažalost, obiluje u današnjem svetu", poručio je arhiepiskop Stefan.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak