Da Božić donese mir i slogu: Upaljeni badnjaci pred crkvama širom Srbije

Blic 06.01.2018 23:01
Da Božić donese mir i slogu: Upaljeni badnjaci pred crkvama širom Srbije


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a potom je obavljeno paljenje badnjaka. Nalaganje i paljenje badnjaka obavljeno je danas i u mnogim drugim gradovima Srbije.Patrijarh je u obraćanju okupljenim građanima pred Hramom Svetog Save poručio da ovaj najveći i najradosniji hrišćanski praznik treba da ispuni naša srca i domove, a da svetu i našoj zemlji donese mir i slogu, mir koji je, kako kaže, Hristos doneo svojim rođenjem.

- Mi večeras slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u telu zemaljskom - poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao majke "da rađaju i na taj način ispunjavaju svetu zapovest Božju", istakavši da to "nije samo njihova dužnost, već i velika čast".

- Biti saradnik Božji u stvaranju i rađanju novog života koju je samo Bog namenio roditeljima i majkama je velika čast. Rađajte se i množite i napunite zemlju - rekao je patrijarh i dodao da "ovaj glas Božji treba da čuju sve majke i da se raduju što im je Gospod dao tu čast što se majkom nazivaju".

Patrijarh Irinej je čestitao svim vernicima koji obeležavanju Badnji dan i Božić, tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

- Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja - rekao je patrijarh.

Da Božić donese mir i slogu: Upaljeni badnjaci pred crkvama širom Srbije

Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vernika služena Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh će na dan Božića, 7. januara u devet sati, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama, a lomljenje česnice biće obavljeno u 12 sati na platou ispred Hrama.

Običaji za Badnji dan i Božić

Badnjim danom počinje božićno slavlje - žene pripremaju trpezu za Božić, a muškarci idu po badnjak. Na ovaj dan je, prema verovanju, najbitnije širiti ljubav prema bližnjima, rešiti stare nesuglasice i vratiti dugove. Badnje veče se provodi u krugu porodice, a mnogi običaji koji se na ovaj dan poštuju inspirisani su težnjom da se u narednoj godini obezbede sreća i napredak porodice.

Bogosluženja u Novom Sadu i Karlovcima

U svim pravoslavnim crkvama u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima danas se obavljaju bogosluženja povodom Badnjeg dana. Bogosluženja traju u novosadskoj Sabornoj, Uspenskoj, Almaškoj, kao i Nikolajevskoj crkvi, kao i u drugim hramovima u najvećem vojvođanskom gradu.

U Sremskim Karlovcima služena su bogosluženja u Sabornoj crkvi i Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice.

Niš: Badnjak i česnica od 100 kilograma

Osveštavanjem i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima u Nišu i okolini obeležen je Badnji dan. Vladika niški Arsenije osveštao je badnjak ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, pred nekoliko stotina okupljenih građana.

Ranije danas u Nišu je lomljena česnica od 100 kilograma koju je opština Medijana darovala Nišlijama, a prva je pronašla dukat učenica Ružica Nikolić

Nekoliko hiljada ljudi na paljenju badnjaka u Jagodini

Nekoliko hiljada vernika iz Jagodine i okolnih sela, prisustovalo je veceras liturgijama u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihaila i Svete Petke Paraskeve u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crkava.

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak koji je nosilo nekoliko mladića, u povrci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori.

Vladika Hrizostom služio večernju molitvu u Staroj crkvi u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večernju molitvu u crkvi Svetih arhangela Gavrila i Mihaila na Baščaršiji, gde je potom obavljeno nalaganje badnjaka.

Mitropolit Hrizostom je u besedi pred brojnim vernicima govorio o simbolici badnjaka, Badnje večeri i radosti Božića.

Dolazak Božića najavljen i u Tuzli

U prisustvu velikog broja vernika, večeras je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli održana večernja služba kojom je obeleženo Badnje veče te najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Svečanu liturgiju predvodio je protojerej-stavrofor Milan Topić koji je, između ostalog poručio da se i ove godine proslavlja dan u kojem je Bog sišao na zemlju kako bi smrtne i prolazne vernike obdario večnim i neprolaznim životom i uzdigao ih do nebesa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak