Veto Moskve lomi i petorku

Novosti 05.01.2018 11:57
Veto Moskve lomi i petorku


Savet bezbednosti UN od početka 2018. ojačan nestalnim članicama koje priznaju Kosovo za državu. Mesta dobili Obala Slonovače, Holandija, Kuvajt, Peru i Poljska koji su na strani PrištineNOVI sastav Saveta bezbednosti, u koji je od 1. januara ušlo pet zemalja koje priznaju Kosovo za državu, ne ide naruku Srbiji, ali imajući u vidu pravo veta koje imaju Rusija i Kina, Beograd ne bi trebalo da strahuje od nevolja na Ist Riveru.

Rotirajuće stolice u svetskoj vladi ove godine su pripale Ekvatorijalnoj Gvineji, Obali Slonovače, Holandiji, Kuvajtu, Peruu i Poljskoj. Od njih, tzv. Kosovo priznali su svi osim Ekvatorijalne Gvineje, koja je bila i protiv članstva Prištine u Unesku kada se o tome glasalo 2015. godine na Generalnoj konferenciji ove organizacije.

Od nestalnih članica u svetskoj vladi su i Bolivija, Etiopija, Kazahstan i Švedska, kojima dvogodišnji mandat ističe krajem ove godine. Od njih, Kosovo priznaje samo Švedska. Međutim, kad se u obzir uzmu svih 15 članica ovog tela, sa pet stalnih sa pravom veta (Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska) više je onih koji su uz Prištinu (9), dok teritorijalni interitet Srbije poštuje njih šest.

Nekadašnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže nam da bi bilo bolje kada bi broj nestalnih članica prevagnuo na našu stranu, ali da je snaga Srbije u pravu veta koje imaju Rusija i Kina:

- Sve dok sa njima imamo dobre odnose, nema bojazni. U ovakvom rasporedu snaga, pri periodičnim raspravama o KiM učesnici u raspravi prevagnuće u korist američkog stava, odnosno, biće blagi prema Albancima a čvrsti prema nama. Afirmisaće da je Kosovo nezavisno, što može da stvori neugodnu atmosferu za nas i da deluje sugestivno kod onih država koje nisu priznale Kosovo, ali dok god mi sebe štitimo i imamo Kinu i Rusiju uz sebe, to ne terba da nas brine.

Da se postojeći balans snaga unutar SB neće bitno izmeniti ulaskom novih nestalnih članica, smatra i Pavle Jevremović, naš bivši diplomata pri UN. Po njegovoj oceni, rešenje za kosovsko pitanje nije na vidiku, a ukoliko bi bilo pokušaja nametanja rezolucija o statusu Kosova, za nas će biti ključne pozicije Rusije i Kine, koje bi bile uz nas.

STOLICE PO REGIONALNOM PRINCIPU

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu - neparnih godina u SB UN ulazi po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope, a tada počinje i mandat za arapsku članicu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak