Danas je Tucindan

Telegraf 05.01.2018 10:59
Danas je Tucindan


Srpska pravoslavna crkva i vernici u petak 5. januara obeležavaju praznik koji se naziva Tucindan. Uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre Božića, a za taj dan se vezuje veliki broj različitih običaja.Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i spremalo. Time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i prenosi je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, neko kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Samo odabiranje i pripremanje pečenice potvrđuje narodno verovanje da od nje zavisi sreća i blagostanje kuće koja je kolje. Veruje se da je ovaj običaj verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Danas se deca ne tuku

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:

- Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Momenat kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja u nekim krajevima se oglašavala pucnjem iz puške.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak