Ističu rokovi iz poreskog kalendara

RTV 03.01.2018 12:15
Ističu rokovi iz poreskog kalendara


Poslodavcima u Srbiji danas ističe rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za novembar 2017. godine, saopštila je Poreska uprava u poreskom Kalendaru za ovu godinu.Poslodavac je, kažu, dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

"Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je dužan da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave, po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka, obračunava doprinose u ime i za račun poslodavca", upozoravaju iz Poreske uprave.

"Estradni menadžeri" i poslodavci dužni su da do petka, 5. januara, dostave Poreskoj upravi "listu" o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu, poručuju poreznici.

"Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaključene u prethodnom mesecu", navodi se u Kalendaru Poreske uprave.

Do kraja radne nedelje ističe i rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec.

Za sedam dana, 10. januara, ističe vreme do kojeg se mogu podneti prijave i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.

Rok za plaćanje mesečnih akontacija poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti je 15. januara kao i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak