Skandal u Hrvatskoj: Neprimeren sadržaj u lektiri za četvrti razred

RTS 03.01.2018 11:09
Skandal u Hrvatskoj: Neprimeren sadržaj u lektiri za četvrti razred


Neki učitelji četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj za lektiru su odabrali štivo neprimerenog sadržaja, a nadležno ministarstvo najavljuje reformu školskog programa, prenose hrvatski mediji.Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u svom programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije pa se tako na spisku lektire našla knjiga "Pusa od krampusa" Zvonimira Baloga.

Ta zbirka pesama naglašava odnos čoveka i Boga, a roditelje učenika je posebno zaintrigirala pesma "Gospa Međugorska", te tvrde kako njeni stihovi nisu primereni za četvrtake, navodi portal 24sata.hr.

Čitava zbirka, osim izrazito religijskog karaktera, odiše nacionalističkim nabojem.

"Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Blajburg, Jazovka i druge pećine postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske realnosti. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobednika slavile su se laži i padanja", jedna je od strofa.

U sledećoj strofi govori se o paranju dečjih utroba, kopanju očiju, sakaćenju genitalija, čupanju "hrvatskih jezika"...

Iz resornog ministarstva su poručili da se navedeni naslov ne nalazi na popisu lektire u sklopu plana i programa "Hrvatski jezik", te da će se ovakve teme, s uvođenjem pilot-projekta reforme programa, sistemski rešavati, piše Jutarnji list.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak