Praznični šok u RS: Kilogram duplo skuplji

B92 03.01.2018 10:37
Praznični šok u RS: Kilogram duplo skuplji


Praznici su doneli i nova poskupljenja, pa je tako cena prasadi na banjalučkoj stočnoj pijaci porasla za 35 odsto.Cena po kilogramu je sa 4,5 KM skočila na 6 KM.

"Cena prasića se kreće do šest maraka", kratko je rekao prodavac prasadi na banjalučkoj stočnoj pijaci.

Dragan T., koji je došao da pogleda prasiće na banjalučkoj stočnoj pijaci, smatra da prasad nisu preskupa.

"Poskupljenje prasića u ovom periodu je sasvim normalno. Navikao sam da mi se pečenica nađe na božićnoj trpezi, tako da ne žalim dati pare na to", rekao je Dragan T.

Banjalučanin Mario S. kazao je da je kupovao prase za katolički Božić, te da je tada bilo jeftinije.

"Video sam da su prasići sada znatno poskupeli jer im je cena pred katolički Božić bila 4,5 KM po kilogramu", kazao je on i dodao da su prasad skuplja od jagnjadi, čija je cena pet maraka po kilogramu. Od njega saznajemo i da je na oglasima video da cena prasadi dostiže čak i šest i po KM po kilogramu.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je da je porast cena prasadi u ovom periodu normalna pojava.

"Potražnja je sada veća od ponude jer što je bilo domaćih prasića pokupovano je za katolički Božić, nešto je otišlo i za Novu godinu, tako da je pred pravoslavni Božić uvek deficit prasića, pa je samim tim normalno i da su skuplji", istakao je Maljčić.

Prema njegovim rečima, mnogi farmeri su morali prodati ranije, jer se prodaju kada dostignu 25-30 kg, tako da sada, kako kaže, mnogo ljudi na selu nema prasadi za prodaju. Ističe da je ovo prvo jače poskupljenje prasića u protekla četiri meseca, jer, kako pojašnjava, njihova cena u mrtvom periodu bude oko tri KM, što je upola jeftinije nego sada.

"Ovaj period poskupljenja traje samo oko pravoslavnog Božića, nakon čega se cene vrate na staro. Sada se traži kilaža prasića do 25 kg, laganija roba, gde farmeri i nemaju neke zarade", naglašava Maljčić.

Kaže da je i suša uticala na to da se stočni fond smanji, te da, iako je svinja ove jeseni bilo dovoljno, pravo stanje će se videti tek naredne godine.

Dodao je da proizvodnja svinja lagano pada, te da sve zavisi kakve će cene biti u Evropi."Ukoliko cena svinja u Evropi bude visoka više će se tražiti domaći prasići, ali ako svinjetina iz uvoza bude jeftina padaće i proizvodnja", upozorio je Maljčić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak